Mondhygiënisten dagen NMa voor de rechter

Array

De Bestuursrechter in Rotterdam buigt zich vanmiddag, vrijdag 25 mei 2007, over een klacht van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) tegen de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), omdat deze weigert toe te staan dat mondhygiënisten individuele contracten met zorgverzekeraars afsluiten.

In januari 2005 diende de NVM een klacht in bij de NMa over het gedrag van de Nederlandse ziektekostenverzekeraars. De beroepsgroep vindt dat de ziektekostenverzekeraars hun machtspositie misbruiken. De NMa wees de klacht echter af. Daarop besloot de NVM de zaak aan de rechter voor te leggen. De NVM treedt op namens circa 1.985 mondhygiënisten
in Nederland, van wie er circa 500 vrijgevestigd zijn.

De relevante markt voor mondhygiënisten is lokaal. Ziektekostenverzekeraars hebben in de mondzorgsector een machtspositie omdat ze voorheen optraden als ziekenfonds. In een regio heeft een mondhygiënistenpraktijk nu een min of meer gedwongen relatie met de dominante verzekeraar, bij wie doorgaans 50 tot 80 procent van het patiëntenbestand
is verzekerd.

Dit maakt het voor een mondhygiënist onmogelijk een contract met deze ziektekostenverzekeraar niet te tekenen, omdat dit een aanzienlijk omzetrisico oplevert. De verzekeraar vergoedt de behandeling bij een mondhygiënist die geen contract heeft
getekend maar ten dele, of helemaal niet. Patiënten worden eveneens de dupe. Zij verliezen hun keuzevrijheid en moeten een behandeling bij de mondhygiënist geheel of ten dele zelf betalen.

In iedere regio zijn behalve een dominante zorgverzekeraar ook andere maatschappijen actief. Dit betekent dat de mondhygiënist bij iedere ziektekostenverzekeraar een contract dient af te sluiten. Dit verschilt per verzekeraar, omdat deze eigen eisen stelt
aan de bedrijfsvoering van de mondhygiënist. Er is nauwelijks verschil tussen de tarieven die verzekeraars bieden. De ziektekostenverzekeraars wensen echter niet individueel met een mondhygiënist te onderhandelen.

“Individueel onderhandelen is voor de zorgaanbieders onmogelijk, want lastig voor de zorgverzekeraars, maar collectief onderhandelen is in strijd met de Mededingingswet. Dit is de wereld op zijn kop,” zo zal NVM-raadsman mr. R. Middendorf vrijdag bepleiten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen