Ziekenhuizen houden bouwplannen in de kast

Array

Ziekenhuizen koersen af op een bouwstop. Dit schrijft de Vereniging van Ziekenhuizen NVZ in een brandbrief aan minister Klink (volksgezondheid). Reden is de onduidelijkheid over het nieuwe bouwregime in de zorg.

Een van de belangrijkste problemen is de afwaardering van vastgoed in het nieuwe systeem waarin ziekenhuizen zelf opdraaien voor alle kosten van de bouw. Volgens recente richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaglegging in de Zorg (RJZ) moeten immateriele vaste activa volledig en direct worden afgeschreven.

“Hierdoor worden ziekenhuizen door accountants min of meer gedwongen hun verlies te nemen”, schrijft NVZ-voorzitter Joan Leemhuis-Stout in de brief. In het verleden vergoedde het ministerie de kosten op basis van nacalculatie. Sinds 1 januari moeten ziekenhuizen deze zelf ophoesten en terugverdienen in het kader van de marktwerking in de zorg.
In totaal gaat het om 300 miljoen euro waarvan nog niet duidelijk is welk deel versneld moet worden afgewaardeerd. Bij een aantal ziekenhuizen zal dit leiden tot verliezen die het eigen vermogen overschrijden.

Probleem is dat ziekenhuizen in hun onderhandelingen met zorgverzekeraars moeten proberen de bouw- en bijkomende kosten terug te verdienen. Die zitten niet te springen om in de contracten voor het vrije deel van de ziekenhuismarkt de extra lasten te vergoeden.
Nog een probleem is het uitblijven van de commissie van wijzen. Die gaat zich buigen over ziekenhuizen die in financiele problemen dreigen te komen door het nieuwe bouwregime. Maar de instelling van de commissie heeft grote vertraging opgelopen waardoor de deadline van 1 juli waarop zij klaar zou moeten zijn met haar werk, zeker niet wordt gehaald.

Onzekerheid

“Ondertussen groeit bij de ziekenhuizen nog steeds de onzekerheid over de gevolgen van de systeemwijziging. In combinatie met de grote vragen bij de door u voorgestelde maatstafbekostiging is het niet vreemd dat ziekenhuizen na het bouwregime op een bouwstop afkoersen”, stelt Leemhuis in haar brief.
Volgens de plannen rond de maatstafbekostiging die begin volgend jaar van kracht wordt, mogen ziekenhuis met de verzekeraars vrij onderhandelen over de prijs. Komt die uit boven een maatstaf, het gemiddelde van alle ziekenhuizen samen, dan moeten ze geld inleveren. Daarbij is ook nog bekend op welke manier nieuwbouwkosten in dit systeem verwerkt gaan worden.
De NVZ wil dan ook dat de minister haast maakt met overgangsmaatregelen. “Het wreekt zich dat de effecten zich nu voordoen, terwijl over transitiemaatregelen nog niets bekend is. Afwaarderingen, vragen over lopende en nieuwe verplichtingen en hierdoor extra belaste prijsonderhandelingen met de verzekeraar, bepalen het beeld. De NVZ roept u met klem op hier snel voortgang in te maken”, schrijft Leemhuis.
Bron:BouwCenter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Ziekenhuizen houden bouwplannen in de kast"

  1. A.H.van Loen-Zoutendijk

    Dit artikel is beter leesbaar dan het vorige.

    AvL

Comments are closed.

Recente artikelen