Ketenzorg dekt niet de lading

Array

Het woord ketenzorg suggereert dat de zorg schakel voor schakel wordt verleend ofwel dat er lineariteit bestaat tussen preventie, eerstelijn en tweedelijn. Dat is niet zo. Soms vindt preventie plaats in de tweedelijn. Soms gaat de patient heen en weer tussen eerste- en tweedelijn. Daarom is het woord ketenzorg niet goed. Beter is het om van netwerkzorg te spreken. Dit pleidooi hield UMC Utrecht voorzitter en internist Geert Blijham bij de afsluiting van het congres Recente Ontwikkelingen in de bekostiging van ketenzorg, dat op 4 juli plaatsvond op de Universiteit Utrecht. In de PH.Nieuwsbrief 309 van 6 juli stond hierover een bericht. Sociaal Geneeskundige Lia Donkers stuurt de Stichting Transmuraal Netwerk Midden Holland aan. Zij is het ermee eens om het woord netwerkzorg te gebruiken, zo mailde zij mij. Zij onderscheidt drie netwerken: het dienstenmodel waarbij een patient gelijktijdig met verscheidene zorgverleners contact heeft. Een daarvan is eindverantwoordelijke. Dit is het geval bij bijvoorbeeld diabetes- en COPD-zorg. Het tweede model betreft het transfermodel, warbij herstel van de patient centraal stelt. Een voorbeeld is de CVA-keten. Het derde model is het kluwenmodel voor patienten die door toenemend zelfzorgtekort steeds meer hulp nodig hebben van een toenemend aantal zorgverleners. Niemand is hoofdbehandelaar. Dit netwerk komt voor rond psychogeriatrische en palliatieve patienten. Donkers heeft samen met twee collega’s deze drie modellen onlangs uitgewerkt in Medisch Contact. Je vindt hun artikel op Donkers ECMM, e.a., Ketens met karakter, Medisch Contact, 9 mei 2008.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen