Kiesbeter.nl geeft nu ook vergelijkingen van 1.200 Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorgbedrijven

Array

Voor het eerst kunnen de prestaties van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgbedrijven via internet met elkaar worden vergeleken. Op de website kiesbeter.nl zijn de gegevens van de instellingen verzameld. Staatssecretaris Bussemaker van VWS lanceert vandaag de kwaliteitsgegevens van zo’n 1.200 locaties uit de verpleging, verzorging en thuiszorg op kiesbeter.nl. Voor het eerst staan de kwaliteitsgegevens van zoveel locaties (ongeveer 62%) op internet.

Iedereen kan op kiesbeter.nl zien hoe instellingen presteren. Deze prestaties zijn gebaseerd op ervaringen van clienten en op metingen van de indicatoren uit het Kwaliteitskader Verantwoorde zorg. Via een sterrensysteem is het mogelijk locaties met elkaar te vergelijken.

De kwaliteitsgegevens komen uit de Jaardocumenten Maatschappelijke Verantwoording. Zorginstellingen hebben die dit jaar voor het eerst aangeleverd. De systematiek is ontwikkeld door de Stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde zorg. Daarin zijn alle koepelorganisaties uit de verpleging, verzorging en thuiszorg vertegenwoordigd.

Op jaarverslagenzorg.nl zijn later deze week alle Jaardocumenten Maatschappelijke Verantwoording in te zien. De kwaliteitsparagraaf in het Jaardocument is gebaseerd op het Kwaliteitskader Verantwoorde zorg. Het Kwaliteitskader bevat meetbare indicatoren die laten zien in hoeverre een zorginstelling verantwoorde zorg levert. Met deze indicatoren voor verantwoorde zorg willen verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen zich laten toetsen.

Wie verdient de Breast Friends Award?


De uitkomsten van het Jaardocument worden voor verschillende zaken gebruikt:

  • Kiesbeter.nl heeft de gegevens bewerkt tot keuze-informatie voor de zorgconsument.
  • Zorginstellingen gebruiken de informatie om inzicht te krijgen in hun eigen functioneren en van elkaar te leren. Zo heeft brancheorganisatie ActiZ de gegevens gebruikt voor een vergelijkingsonderzoek (‘benchmark’) en zal Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) de gegevens gebruiken om organisaties te ondersteunen bij verbeter- en leertrajecten.
  • De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gebruikt de gegevens voor haar toezicht. Bijvoorbeeld om te bepalen welke instellingen komend jaar bezocht gaan worden.
  • Zorgverzekeraars en zorgkantoren gebruiken de kwaliteitsgegevens bij de zorginkoop.


Kwaliteit van zorginstellingen in kaart gebracht

Ga direct naar de kwaliteitskaarten van verpleging, verzorging en thuiszorg

Kwaliteitskaarten Verpleging en Verzorging

Kwaliteitskaarten Thuiszorg


De cijfers zijn gebaseerd op ervaringen van clienten en op cijfers van de instellingen zelf. Daaruit blijkt onder meer dat bewoners te vaak vallen en er te weinig tegen incontinentie gedaan wordt. Ook is de communicatie van de zorginstellingen met de bewoners niet altijd goed. Eerder waren vooral ondervoeding en doorligwonden grote problemen.


Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen