UZ Gent viert 50ste niertransplantatie bij levende donor

Array

Vorige week heeft het niertransplantatieteam van het Universitair Ziekenhuis in Gent de vijftigste transplantatie uitgevoerd met een nier van een levende persoon. De ingreep is gunstig verlopen en zowel ontvanger en donor stellen het goed. De reeks van 50 niertransplantaties is de grootste in Vlaanderen. Het niertransplantatieteam van het UZ Gent ontwikkelde zijn ervaring over de laatste 5 jaren met een gemiddelde van 7 transplantaties per jaar. Belgie is het land met de meeste nierpatienten per aantal inwoners ter wereld, maar gelukkig ook met het meeste aantal niergetransplanteerden. Bij dergelijke ingrepen zijn de donoren altijd door een familieband aan de ontvanger verbonden. Van de 50 donaties in Gent waren er 22 van ouder naar kind (11 vaders en 11 moeders), 14 tussen levenspartners (9 vrouwen en 5 mannen), 10 tussen broers en zussen (6 zussen en 4 broers), 2 van kind naar ouder (2 zonen) en 2 van oom/tante naar neef/nicht (1 man en 1 vrouw). De vijftigste ingreep valt onder de laatste categorie. Nierdonatie bij leven geeft de kans aan de ontvanger van de nier om een kwaliteitsvoller leven te leiden in vergelijking met een therapie die de nierfunctie vervangt, zoals hemo- of buikdialyse. De ingreep kan zelfs gebeuren vooraleer de patient met hemo- of buikdialyse moet starten. Bovendien is de wachttijd tot de transplantatie logisch gezien korter (de geschikte familiedonor is immers gekend en beschikbaar), terwijl de gemiddelde wachttijd voor een nier van een overleden persoon 2 tot 4 jaren bedraagt, afhankelijk van de bloedgroep (die identiek moet zijn tussen donor en ontvanger). Nierdonatie bij leven is geen concurrent van de orgaandonatie bij een overleden persoon, maar is eerder complementair: de globale wachtduur voor de patienten op de wachtlijst voor een transplantnier zal immers dalen en de procedure van nierdonatie bij leven geeft gemiddeld genomen een beter resultaat. Zowel nierdonatie bij leven als orgaandonatie na overlijden dient verder gepromoot te worden, zo vinden de specialisten in het UZ Gent, aangezien een transplantatie opmerkelijk meer kwaliteitsvolle jaren toevoegt aan het leven van de nierpatient. De techniek is bovendien goedkoper dan een (meestal langdurige of zelfs levenslange) hemo- of buikdialyse. Het team van het UZ Gent levert state-of-the-art werk en gebruikt daarvoor de modernste technieken en expertise die vandaag beschikbaar zijn. Het werkt volgens de standaarden van topspecialisten uit Scandinavie, de Angelsaksische landen en Nederland, die allen koploper zijn in deze materie. Bron: UZ Gent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen