Pubermeisjes te zwaar door ‘emotioneel eten’

Array

Jongeren die ‘emotioneel eten’, verwarren negatieve gevoelens met honger. Als ze bang, eenzaam of verveeld zijn, zich afgewezen voelen of andere negatieve emoties ervaren, proberen ze die te neutraliseren door veel te eten. Bij zwaarlijvige meisjes komt dit meer voor dan bij jongens, zo blijkt uit het Gentse onderzoek. “Het is zoals alcohol of drugs gebruiken om je beter te voelen”, vergelijkt Braet.


Zwaarlijvige pubermeisjes eten vaak te veel onder invloed van emoties, terwijl puberjongens zich veeleer door uitwendige prikkels tot overdaad laten verleiden. Caroline Braet en haar collega’s van de Universiteit Gent uitvoerden deden onderzoek bij 2.474 kinderen en adolescenten.

Dikke jongens blijken vooral ‘externe eters’ te zijn, wat wil zeggen dat ze zich gemakkelijk laten verleiden door verlokkingen van buitenaf, zoals de geur van een friet- of wafelkraam. Het spijsverteringsstelsel geeft normaal inwendige signalen van honger of verzadiging, maar sommige kinderen hebben niet geleerd om die signalen te herkennen en zijn daardoor vatbaarder voor uitwendige prikkels. Als eten binnen bereik is, eten ze meer dan nodig, ook als ze geen honger hebben.


“Het zijn gezellige etertjes”, zegt Braet. “Jongens hebben vaak een gebrek aan zelfcontrole – dat uit zich bijvoorbeeld ook in schoolprestaties. Ouders zien graag dat hun jongens flink eten, en moedigen het vaak aan, maar die eetstijl is niet vol te houden, want in onze Westerse wereld komt er voortdurend eten op je af”.

Het komt er voor beide groepen zwaarlijvige jongeren op aan om te leren hoe ze moeten omgaan met emotionele prikkels of met de uitwendige verleiding van voedsel. De Gentse onderzoekers hebben een in Nederland ontwikkelde vragenlijst aangepast voor kinderen, waarmee die ook zelf kunnen achterhalen wat er fout is met hun eetstijl en hoe ze de valkuilen kunnen vermijden. Kinderen met een emotionele eetstijl moeten zich op andere manieren leren ontspannen en omgaan met stress of verveling. Voor de anderen moet het probleem van zelfcontrole aangepakt worden.


Wat de onderzoekers opviel, is dat alle kinderen en adolescenten met overgewicht zich geremder voelen in hun eetgewoonten dan gewone kinderen. “Zelfs achtjarigen hebben het al”, benadrukt Braet. Door het idee dat ze te dik zijn, leggen de kinderen zichzelf beperkingen op die vaak niet vol te houden zijn.(KS)


Bron: Het Nieuwsblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen