Nycomed introduceert Circadin® voor primaire slapeloosheid

Array

Vanaf vandaag is in Nederland het slaapmiddel Circadin (melatonine tablet met verlengde afgifte) op recept verkrijgbaar voor patienten vanaf 55 jaar met primaire slapeloosheid. Circadin is een geneesmiddel dat slapeloosheid behandelt door de balans van het natuurlijke slaap-waakritme van het lichaam te herstellen.


Onderzoek met Circadin

Uit klinisch onderzoek is gebleken dat Circadin bij patienten vanaf 55 jaar met primaire slapeloosheid naast de slaapkwaliteit ook de ochtendalertheid en het functioneren overdag significant verbetert t.o.v. placebo, waardoor de kwaliteit van leven van de patient toeneemt. Tevens werd aangetoond dat Circadin® de slaaplatentie verkort in vergelijk met placebo. In totaal zijn er 1.362 mensen met Circadin behandeld versus 1.247 met placebo. Het aantal patienten dat een bijwerking meldde die mogelijk, waarschijnlijk of beslist aan de behandeling gerelateerd was, kwam uit op 6,9% (Circadin®) en 5,9% (placebo). Bij Circadin waren de meest voorkomende bijwerkingen hoofdpijn, zere keel, rugpijn en asthenie, die volgens de MedDRA-definitie zowel in de Circadin®-groep als in de placebogroep vaak voorkwamen. Bovendien geeft Circadin bij het staken van de behandeling geen rebound insomnia en onttrekkingsverschijnselen. *

 

Werkingsmechanisme Circadin

Melatonine is een lichaamseigen stof die onze inwendige klok (waaronder het slaap-waakritme) reguleert. Naarmate we ouder worden, neemt de eigen productie van melatonine in onze hersenen af. Op den duur kan daardoor slapeloosheid optreden. Circadin is het eerste melatonine-preparaat met verlengde afgifte dat geregistreerd is als receptgeneesmiddel. Daarin wijkt het af van andere melatonine-preparaten die reeds bij drogisten en apotheken verkrijgbaar waren. Deze preparaten hebben veelal een korte werkingsduur en bevatten in de meeste gevallen te weinig werkzame stof. Circadin bootst het verloop van de melatonine-afgifte in het lichaam na en verstoort het natuurlijke slaappatroon niet. Circadin is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Recentelijk heeft de Minister van Volksgezondheid besloten om alle middelen voor de behandeling van slapeloosheid uit het GVS te halen per januari 2009.

 

Over slapeloosheid bij ouderen

Een kwart van de Nederlandse bevolking worstelt regelmatig met slapeloosheid. ** Het merendeel hiervan is ouder dan 55 jaar. Voor hen is slapeloosheid een 24-uursprobleem. Slecht slapen verstoort niet alleen hun nachtritme, maar heeft ook een negatieve invloed op hun stemming en functioneren overdag. De komst van Circadin biedt deze groep patienten zicht op een verbetering van de kwaliteit van slaap en leven.

 

“De slaapkwaliteit is van essentieel belang voor onze levenskwaliteit. Slecht slapen heeft een negatieve invloed op ons functioneren overdag, op ons geheugen en op onze productiviteit. Ook kunnen ongevallen thuis en in het verkeer het gevolg zijn van slaperigheid. Slapeloosheid bij ouderen wordt vaak niet onderkend en meestal niet adequaat behandeld. Wij willen hierin verandering brengen door zorgverleners meer bewust te maken van het verband tussen slaap en de kwaliteit van leven”, zegt Dr. Hans Hamburger, neuroloog in het Waak-Slaap Centrum Amsterdam, gevestigd in het Slotervaart Ziekenhuis en het Medisch Centrum Boerhaave te Amsterdam.

 


Nycomed is een internationale farmaceutische groep dieproducten levert voor ziekenhuizen, specialisten en huisartsen en in bepaalde landen aan apotheken. In Nederland is Nycomed met ongeveer 120 werknemers gevestigd in Hoofddorp. Het bedrijf is actief in diverse therapeutische gebieden, zoals gastro-enterologie, luchtwegaandoeningen, osteoporose, pijnbestrijding, tissuemanagement, cardiologie, slaapstoornissen en levert zelfzorgproducten. Nieuwe producten komen voort uit zowel eigen onderzoek als dat van externe partners. Nycomed is actief in heel Europa en in snelgroeiende markten als Latijns-Amerika, Rusland/CIS en Azie. Nycomed is aanwezig op circa vijftig markten over de hele wereld. Voor meer informatie ga naar: www.nycomed.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen