Aderverkalking aanpakken via biobank

Array

In zijn onderzoek bestudeerde Willem Hellings via de Athero-Express weefselbank patienten die werden geopereerd aan de halsslagader. In zes jaar tijd zijn in de weefselbank inmiddels meer dan duizend patienten geïncludeerd, waarvan de vaatwand werd geanalyseerd en de patienten gedurende drie jaar gevolgd. Hellings en collega’s slaagden erin het ontstaan van terugkeer van de vaatvernauwing na een vaatoperatie aan de halsslagader te voorspellen, op basis van de samenstelling van de vaatwand. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het toonaangevende vaktijdschrift ‘JAMA’.

Verder ontdekten Hellings en collega’s ook dat de samenstelling van vaatwand voorspelt welke patienten in de toekomst een hoge kans hebben op een hartinfarct of een beroerte. De eerste voorspellende marker die hij in zijn proefschrift laat zien, OPN, is geassocieerd met een viervoudig verhoogd risico op een hartinfarct of beroerte in de eerstvolgende drie jaar.


02-10-2008, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Willem Hellings, Geneeskunde Proefschrift: Atherosclerotic plaque composition and clinical outcome Promotor 1: Prof.dr. F.L. Moll Promotor 2: Prof.dr. G. Pasterkamp Copromotor 1: Dr. D.P.V. de Kleijn

 

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen