Klink frustreert verbetering bereikbaarheid huisartsen

Array

Vandaag maakt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een rapport over de slechte bereikbaarheid van de huisartsenzorg in Nederland openbaar. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), koepel van de huisartsen in Nederland, is het eens met de conclusie dat de bereikbaarheid beter moet. Sterker, de LHV is al sinds begin van dit jaar met man en macht bezig om de bereikbaarheid samen met de huisartsen te verbeteren. Huisartsen zetten de patient op de eerste plaats en zijn daarom uitermate verbaasd dat minister Klink van VWS wil gaan korten op de uitgaven in de huisartsenzorg. De bezuinigingsplannen heeft de LHV gisteravond laat van de minister bevestigd gekregen. Als huisartsen patienten beter willen bedienen zijn juist éxtra investeringen nodig. Om de bereikbaarheid te verbeteren zijn meer doktersassistentes nodig en ook daar wil de minister geen cent extra aan uitgeven.

 

Uit het onderzoek, dat al in oktober en november vorig jaar door de Inspectie werd uitgevoerd, blijkt dat in 2/3 van de gevallen de spoedlijn wordt opgenomen binnen 30 seconden. In een kwart van de gevallen wordt niet binnen 90 seconden opgenomen. De LHV vindt dat dit niet door de beugel kan. Iedere huisarts moet een spoedlijn hebben die binnen 30 seconden wordt opgenomen, dat hebben de huisartsen zichzelf al dit voorjaar opgelegd.

Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat mensen niet goed weten welk nummer ze moeten kiezen in geval van nood. De LHV vindt dat de overheid hier nog een taak heeft om duidelijk uit te leggen wat mensen in geval van nood moeten doen. Daar willen we samen in optrekken.

Ook de niet-spoedeisende bereikbaarheid kan en moet beter. Dat nemen de huisartsen zeer serieus. Sinds dit voorjaar is de LHV mét de leden bezig om daar snel verbetering in te brengen. Er is een toolkit ontwikkeld waarmee huisartsen samen met hun doktersassistente snel en makkelijk de bereikbaarheid kunnen verbeteren. De LHV zet ook in op een betere toepassing van moderne techniek en een verbetering van de organisatie en planning in praktijken.

De huisartsen doen zelf dus al veel aan het verbeteren van de bereikbaarheid. Het grootste probleem is echter het groeiende tekort aan doktersassistentes. De afgelopen jaren hebben die veel meer taken gekregen. Er zijn dus niet alleen te weinig doktersassistentes per huisarts (om het werk aan te kunnen moet er ruim ½ fte bij per praktijk), maar er zijn ook te weinig mensen die zich laten opleiden tot doktersassistente. Het tekort aan doktersassistentes heeft de LHV uitdrukkelijk bij minister Klink aangekaart, maar hij heeft daar niets mee gedaan. Hij wil er geen extra geld voor uittrekken en laat het probleem dus gewoon voortsudderen. De LHV doet dan ook een klemmend beroep op de minister om dit rapport serieus te nemen en daar consequenties aan te verbinden.

Gisteravond laat is door de Ledenraad van de LHV unaniem besloten dat als de minister zijn bezuinigingen doorzet, dit niet zonder consequenties kan blijven.


Bron: LHV

Recente artikelen