Binnenkort ook transparatie in GGZ prestaties

Array

Dit jaar waren de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg voor het eerst verplicht om cijfers aan te leveren voor 18 kwaliteitsindicatoren op het gebied van effectiviteit, veiligheid en clientgerichtheid. Deze zijn sinds begin september beschikbaar.


Begin september zijn de prestatie-indicatoren geestelijke gezondheidszorg beschikbaar gesteld door het CIBG (uitvoeringsorganisatie VWS). In de somatische zorg is het aanleveren van kwaliteitsindicatoren al langer verplicht. Het biedt zorginstellingen zicht op hun prestaties, op welke gebieden zij goed scoren of juist kunnen verbeteren. Hierdoor vormen de cijfers een duidelijk handvat voor kwaliteitsverbetering. GGZ Nederland voorzitter Marleen Barth: “Wij hechten grote waarde aan transparantie en verantwoording van de sector.


Deze cijfers leveren daar een belangrijke bijdrage aan”. Totstandkoming van de indicatoren Zorgaanbieders publiceren de resultaten van deze prestatie-indicatoren in hun Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording (JMV). Zij leggen daarmee verantwoording af over de door hun geleverde kwaliteit in 2007. Het aanleveren van het Jaardocument is dit jaar verplicht voor zorgaanbieders met een WTZi-erkenning (Wet Toelating Zorginstellingen).


Doel en gebruik van de dataset

De informatie is bruikbaar voor verschillende partijen: * De IGZ (Inspectie Gezondheidszorg) gebruikt deze in de eerste fase van het gefaseerd toezicht * Zorgverzekeraars en het ministerie van Justitie gebruiken de informatie als ze zorg inkopen * Clienten kunnen de informatie gebruiken bij het kiezen van een instelling of behandeling. Moeilijk te vergelijken Als kanttekening moet worden aangemerkt dat het vaak lastig is de gegevens van instellingen met elkaar te vergelijken, omdat er grote verschillen zijn bij instellingen in hoeveelheid van clienten, aard en ernst van de stoornis, specialisaties en dergelijke. Bron: Zorgvoorbeter.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen