Problemen voorkomen en snellere hulpverlening is in 2009 de prioriteit voor gezinnen

Array

Veel gezinnen met kinderen krijgen in 2009 meer geld door de invoering van het kindgebonden budget. De bestrijding van kindermishandeling krijgt hoge prioriteit. Verder worden het elektronisch kinddossier en de verwijsindex risicojongeren landelijk ingevoerd.

Dit zijn enkele van de plannen die minister Rouvoet vandaag in zijn begroting voor 2009 heeft gepresenteerd. In zijn plannen staat het gezin centraal. Een goede en veilige plek waar kinderen kunnen opgroeien is cruciaal voor de ontwikkeling van jongeren zelf, maar ook voor een stabiele en vitale samenleving. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen. Maar als het belang van het kind dat vereist, wordt er ingegrepen. Een goede samenwerking tussen betrokken hulpverleners is daarbij essentieel.

Kindgebonden budget

Veel gezinnen met kinderen gaan er vanaf 2009 per jaar oplopend enkele honderden euro’s op vooruit, door de invoering van het kindgebonden budget. Dat is een bedrag per kind, afhankelijk van het aantal kinderen. Het bedrag voor het eerste kind is hoger dan voor het tweede. Het bedrag voor het tweede kind is hoger dan dat voor het derde kind enzovoorts. Het kindgebonden budget is afhankelijk van het gezinsinkomen: hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag. Het kindgebonden budget komt boven op de kinderbijslag.

Kindermishandeling

Ook in 2009 is de bestrijding van kindermishandeling een hoge prioriteit van Jeugd en Gezin. Het voorkomen van kindermishandeling, het vroeg signaleren maar ook het ingrijpen staan centraal. Beroepskrachten die met kinderen werken worden gestimuleerd een meldcode kindermishandeling te gebruiken: een richtlijn wat te doen bij (vermoedens van) kindermishandeling. Eind 2008 start een publiekscampagne om iedereen erop te wijzen dat zo vroeg mogelijk signaleren van kindermishandeling essentieel is.

Elektronisch kinddossier jeugdgezondheidszorg (EKD JGZ)

In 2009 wordt het elektronisch kinddossier ingevoerd in de jeugdgezondheidszorg. De digitale dossiers vervangen de papieren dossiers. Hierdoor gaat de overdracht van informatie tussen hulpverleners sneller en nauwkeuriger, zodat risico’s eerder worden gesignaleerd. Verder verdwijnen jongeren niet uit het zicht van hulpverleners als ze verhuizen.

Verwijsindex risicojongeren

In 2009 gaat de verwijsindex risicojongeren landelijk van start. De verwijsindex is een digitaal systeem, waarin een hulpverlener aangeeft wanneer hij zich over een jongere (tot 23 jaar) zorgen maakt. Wanneer een andere hulpverlener een probleem met dezelfde jongere invoert in de verwijsindex, krijgen beide professionals een melding van elkaars signalering. Hierdoor kunnen zij afspraken maken over de juiste aanpak.


Bron:Jeugd en Gezin


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen