VS gaat tekort aan medisch isotopen opvangen, kernreactor Petten nog tot eind november stil

Array


De kernreactor in Petten blijft tot eind november buiten bedrijf. Dit heeft de exploitant, Nuclear Research & consultancy Group (NRG) woensdag laten weten. Dat is een maand langer dan de NRG eerder deze maand nog aankondigde. Dit betekent dat er tot eind november geen medische isotopen worden geproduceerd. Deze worden gebruikt bij kankerbehandelingen en diagnoses.

De kernreactor in Petten blijft tot eind november buiten bedrijf. Dit heeft de exploitant, Nuclear Research & consultancy Group (NRG) woensdag laten weten. Dat is een maand langer dan de NRG eerder deze maand nog aankondigde. Dit betekent dat er tot eind november geen medische isotopen worden geproduceerd. Deze worden gebruikt bij kankerbehandelingen en diagnoses.

De kernreactor is al ruim anderhalve maand buiten gebruik. Aanvankelijk zou hij eind augustus na een maand groot onderhoud weer opstarten. Maar in het belangrijkste koelwatersysteem duiken geregeld gasbelletjes op en daarom besloot NRG de herstart uit te stellen.


Inmiddels is duidelijk dat die gasbellen worden veroorzaakt door corrosie aan de leidingen. NRG kijkt nu hoe dat het beste kan worden aangepakt en denkt dat het herstel in elk geval tot eind november duurt.

Het blijft lastig andere leveranciers te vinden voor de isotopen. NRG heeft bijna dagelijks contact met haar klanten en helpt hen bij het zoeken naar alternatieven, aldus een woordvoerster.


In Europa is inmiddels een groot tekort aan de medische isotopen, omdat ook de fabrikanten in Belgie en Frankrijk stilliggen wegens onderhoud en storingen. In Belgie is het tekort voelbaar in alle ziekenhuizen.


Er zijn vijf kernreactoren die de isotoopproductie over kunnen nemen. Twee ervan – de BR2-reactor bij Mol in Belgie en de Osiris-reactor bij Parijs – zijn echter de komende weken in onderhoud. Die bij Parijs komt eind september in bedrijf, de Belgische half oktober.

Vooral patienten die voor onderzoek naar het ziekenhuis komen, kunnen problemen verwachten, aldus Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde. De aanvoer van molybdeen zal stagneren. Eind augustus al, laat de grootste distributeur in Europa, Covidien, vanuit het hoofdkantoor in de VS weten.

Deze distributeur betrekt voor haar Europese leveranties isotopengrondstof van de reactor in Petten. Verzijlbergen weet niet hoe dit bedrijf het tekort gaat opvangen. Talloze telefoontjes naar de vestiging in Petten en het moederbedrijf in de VS leverden niets op, klaagt de radioloog. ‘Die informatie hebben we nodig voor onze patientenplanning. We zullen straks prioriteiten moeten stellen.’

Bijvoorbeeld het Antwerpse universitair ziekenhuis doet nog maar 40 procent van het normale aantal onderzoeken waarbij de isotopen nodig zijn. Dringende behandelingen gaan voor, de rest wordt uitgesteld.

Fabrikanten in Canada en de VS hebben de productie van medische isotopen verhoogd om het tekort in Europa gedeeltelijk op te vangen. De kernreactor in Petten is al ruim anderhalve maand buiten gebruik. Aanvankelijk zou hij eind augustus na een maand groot onderhoud weer opstarten. Maar in het belangrijkste koelwatersysteem duiken geregeld gasbelletjes op en daarom besloot NRG de herstart uit te stellen.

Inmiddels is duidelijk dat die gasbellen worden veroorzaakt door corrosie aan de leidingen. NRG kijkt nu hoe dat het beste kan worden aangepakt en denkt dat het herstel in elk geval tot eind november duurt. Het blijft lastig andere leveranciers te vinden voor de isotopen. NRG heeft bijna dagelijks contact met haar klanten en helpt hen bij het zoeken naar alternatieven, aldus een woordvoerster.


Technetium (Tc-99m) is de meest toegepaste radioisotoop in de nucleaire geneeskunde. Het wordt in 80% van alle radiodiagnostische handelingen gebruikt. Dit komt neer op 7 miljoen behandelingen per jaar in Europa en 8 miljoen per jaar in de Verenigde Staten.
De behoefte in de wereld aan Molybdeen (Mo-99), de moedernuclide van Tc-99m, wordt geschat op 6000 tot 7000 Ci per week. Het grootste deel van de Mo productie wordt gerealiseerd door de splijting van U-235 in hoog verrijkt uranium. In Petten wordt hiervoor de Hoge Flux Reactor (HFR) gebruikt.

In nauwe samenwerking met het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO van de EU) en Mallinckrodt Medical, is NRG één van de grootste producenten van het zo belangrijke molybdeen.


Lijst van bij NRG geproduceerde isotopen en hun toepassingen

Isotoop Halveringstijd Medische toepassing
Molybdenum-99/
Technetium-99m
2.75 days /
0.25 days
Diagnostic imaging for a broad range of serious medical conditions including oncology — all areas, cardiology — heart function and viability, kidney function, brain function, brain disorders, lung function, infection detection, thyroid function, bone disorders
Iodine-1318.04 daysTherapy isotope for thyroid ablation (hyperthyroidism), thyroid cancer therapy, cancer therapy solid and diffuse tumours, e.g. attached to monoclonal antibodies
Xenon-1335.25 daysDiagnostic imaging for lung function
Strontium-8950.5 daysTherapy isotope for metastatic bone pain relief
Iridium-19273.8 daysTherapy isotope for cancer therapy, e.g. cervical cancer, lung cancer (high dose rate brachytherapy) using remote loaded sources and head and neck cancer, tongue and mouth cancer (low dose rate brachytherapy) using iridio­platinum wires and needles.
Preventive therapy isotope for e.g. restenosis prevention in blood vessels using remote loaded sources.
Samarium-1531.95 daysTherapy isotope for metastatic bone pain relief (palliative care) and in development for treatment of bone cancers.
Development isotope for new therapies .
Rhenium-1863.78 daysTherapy isotope for metastatic bone pain relief.
Development isotope for new therapies.
Iodine-12560.1 daysTherapy isotope for prostate cancer therapy by seed implantation and for eye cancer therapy by ophthalmic applicator.
Yttrium-902.67 daysTherapy isotope for treatment of arthritic conditions by synovial joint injection and for metastatic bone pain relief (palliative care).
Erbium-1699.40 daysDevelopment isotope for new therapies.
Therapy isotope for treatment of arthritic conditions by synovial joint injection (smaller joints).
Lutetium-1776.71 daysTherapy isotope for cancer therapy of solid tumours by injection of labelled peptides.
Holmium-1661.12 daysTherapy isotope for development of liver cancer treatment by injection of PLA microspheres.
Used in clinical trial in Europe of new blood cancer treatment.
Development isotope for new therapies.

Bron: ANP


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen