Sikkelcelziekte bij volwassenen gepaard met complicaties

Array

Sickle cell disease, pathophysiology and clinical complications

Lange tijd werd sikkelcelziekte, een erfelijke aandoening waarbij het hemoglobine abnormaal is, beschouwd als een ziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Tegenwoordig bereiken veel patienten de volwassen leeftijd. De langere levensverwachting gaat gepaard met een toename van chronische orgaanschade, acute complicaties – zoals zeer pijnlijke vaso-occlusieve crises (verminderde bloedtoevoer naar organen) en beroertes – en chronische complicaties als nierfalen, retinopathie (een netvliesaandoening), galstenen en ijzerstapeling. Ward van Beers bestudeerde de klinische aspecten, pathofysiologie en de aan sikkelcelziekte gerelateerde pulmonale hypertensie (verhoogde bloeddruk in de longslagaderen). Anders dan gedacht blijken vaso-occlusieve crises in de dagelijkse praktijk geen goede maat voor de ernst van de aandoening. De pijn van dergelijke crises kan goed worden bestreden met patientgecontroleerde pijnstilling. Dit vermindert het morfinegebruik en de daaraan verbonden bijwerkingen.Promotie

Dhr. E.J. van Beers/ Geneeskunde

Promotor

dhr. prof. dr. M.H.J. van Oers

Locatie

Oudezijds Voorburgwal 231
1012 EZ  Amsterdam

Deelname

Toegang vrij

Bron: UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen