Dwarse stagiair Peter Wever voorkwam meer doden Westfriese Flora

Array

Een stagiair, Peter Wever, van het AMC in Amsterdam heeft voorkomen dat de legionalla-besmetting op de Westfriese Flora in Bovenkarspel in 1999 nog meer slachtoffers het leven kostte. Dat blijkt uit een reconstructie van de gebeurtenissen rond de Westfriese Flora in het nieuwe KRO-programma Wij zijn de Geschiedenis.


De betrokken specialisten van het Westfries Gasthuis in Hoorn en het AMC in Amsterdam braken zich het hoofd over wat de tientallen doodzieke mensen die met verschijnselen van een longontsteking waren opgenomen konden mankeren. De stagiair dacht van het begin af aan aan een legionella-besmetting die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken. Ook na herhaald aandringen door de stagiair geloofden de betrokken medisch specialisten niet dat er legionella in het spel zou zijn. Tegen de regels in nam de stagiair illegaal testen mee naar het Westfries Gasthuis in Hoorn en testte op eigen houtje vier patienten. Alle testen wezen op legionella, waarna de verbijsterde specialisten groot alarm konden slaan bij het Ministerie van Volksgezondheid. Een paar uur later werden via de televisie mensen die de Westfriese Flora hadden bezocht en zich grieperig voelden opgeroepen onmiddellijk naar de huisarts te gaan. Uiteindelijk stierven 32 mensen en hielden tientallen bezoekers blijvende gezondheidsklachten. De betrokken medisch specialisten erkennen in de uitzending van Wij zijn de Geschiedenis dat de stagiair hun te slim af was en daardoor mogelijk veel meer slachtoffers heeft voorkomen. In de uitzending doet ook de stagiair voor het eerst exclusief zijn verhaal.

De eerste aflevering van Wij zijn de Geschiedenis wordt op woensdag 24 september om 19.25 uur bij de KRO op Nederland 2 uitgezonden.


Peter Wever werkt nu in het JBZ in Den Bosch. Na de studie Geneeskunde heeft ik ook Medische Biologie gestudeerd en raakte er geboeid door het werken in een laboratorium. Hij kreeg de mogelijkheid promotieonderzoek te doen naar de mechanismen die ten grondslag liggen aan het afstoten van een niertransplantaat. Het was ten dele een microbiologisch onderzoek en daarna lag een specialisatie als arts-microbioloog dan ook voor de hand.


Bron: KRO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen