MCA maakt gebruik van tomosynthese voor het maken van een mammografie

Array

Sinds 23 september jl. heeft de afdeling radiologie beschikking over een nieuw röntgenapparaat voor mammografie. Met dit nieuwe apparaat kunnen als aanvulling op het reguliere tweedimensionale mammogram als het ware driedimensionale foto’s van de borst gemaakt worden. Deze nieuwe techniek wordt tomosynthese genoemd.


Onder verschillende hoeken worden in totaal 15 foto’s van de borst gemaakt met een lage stralingsdosis. Vanuit deze vijftien foto’s berekent de computer onmiddellijk zogenaamde tomografische sneden: dunne plakjes van 1 mm dikte, waarmee de hele borst van boven tot onder gedetailleerd wordt weergegeven. Op deze manier kunnen in veel gevallen reele afwijkingen onderscheiden worden van drogbeelden die op het reguliere mammogram kunnen ontstaan.
Vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker komen in aanmerking voor dit aanvullend onderzoek. Deze vrouwen zijn door de huisarts doorverwezen naar de specialist. Ook vrouwen die via het bevolkingsonderzoek borstkanker zijn doorverwezen komen ervoor in aanmerking.

Het standaard mammogram levert in de regel voldoende informatie op. Het is dus niet nodig deze nieuwe techniek bij iedere patient toe te passen.
verloopt het onderzoek met deze nieuwe techniek anders dan een huidige mammografie?
Nee, het onderzoek verloopt nagenoeg hetzelfde. Ook met dit apparaat moet de borst worden vastgeklemd om goede beeldkwaliteit te verkrijgen. De röntgenbuis zal een kleine zwaaibeweging maken om foto’s uit verschillende hoeken te nemen. De opnametijd is iets langer dan bij een regulier mammogram.
Tomosynthese wordt verricht met een stralingsdosis die vrijwel gelijk is aan de hoeveelheid röntgenstraling die gebruikt wordt bij een regulier mammogram.
De wachttijd is conform de huidige aanvraag voor mammografie.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen