Oproep voor kandidaten Leonard-prijs 2008

Array

Komend najaar wordt voor de zevende maal de Leonard-prijs uitgereikt. Kinderen met diabetes, hun ouders, maar ook anderen wordt gevraagd kandidaten voor te dragen die in aanmerking komen voor deze prijs. De Leonard-prijs – een initiatief van de Stichting Diabetes Education Study Group Nederland (DESG) – is ingesteld als eerbetoon aan een persoon (of groep personen) die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het welzijn van het kind met diabetes.

De Leonard-prijs – genoemd naar Leonard Thompson, een jongen die als eerste mens in 1922 door Banting en Best werd behandeld met insuline – is tot nu toe zes keer uitgereikt, en wel aan de kinderdiabetesverpleegkundigen Janny de Visser (1990), Katja Zuur (1995), Aly Pruijs-Brands (2003) en Marja den Boer-Pompert (2006); en verder aan actief DVN-lid Ruud van Dam (1992) en de Werkgroep KinderDiabetesVerpleegkundigen WKDV (1999).

De Leonard-prijs 2008 wordt uitgereikt op Wereld Diabetes Dag (14 november) tijdens het grote congres van de EADV, de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners. Aanmelding kandidaten uiterlijk op 15 september 2008 e-mailen aan dr. H.M. Reeser, kinderarts-endocrinoloog in Den Haag en voorzitter van de jury Leonard-prijs DESG Nederland, e-mail [email protected]. ☻

******************************************

ACHTERGRONDEN OVER DE ZES EERDERE WINNAARS

De Leonard-prijs – genoemd naar Leonard Thompson, een jongen die als eerste mens in 1922 door Banting en Best werd behandeld met insuline – is tot nu toe zes keer uitgereikt. Janny de Visser was de eerste winnaar in 1990: zij was in 1973 de eerste verpleegkundige in Nederland die kinderen met diabetes begeleidde en was ook bestuurslid van de EADV. In 1992 ging de prijs naar Ruud van Dam, vrijwilligster en bestuurslid van de Diabetesvereniging Nederland (DVN) en betrokken bij talloze activiteiten en vakanties voor kinderen. In 1995 stond Katja Zuur in het zonnetje: zij is vanaf 1989 werkzaam als kinderdiabetesverpleegkundige. Binnen het EADV-bestuur kwam zij vooral op voor de belangen van kinderen, onder het motto ‘Jong geleerd, oud gedaan’.

In 1999 ging de Leonard-prijs naar een groep, de Werkgroep KinderDiabetesVerpleegkundigen, die in januari 1993 werd opgericht. De WKDV bestaat uit een aantal zeer actieve personen die met elkaar oog hebben voor de diabeteszorg aan kinderen. Dit komt onder meer tot uiting in de ontwikkeling van protocollen, verpleegplannen en educatiemateriaal. Ook is een zorgmodel ontwikkeld voor diabetesteams om kinderen met diabetes optimaal te kunnen begeleiden.

De Leonard-prijs ging in 2003 naar Aly Pruijs-Brands, kinderdiabetesverpleegkundige in het Diakonessenhuis Utrecht/Zeist. Al in de jaren tachtig speelde Aly Pruijs een belangrijke rol in de diabeteswereld, niet alleen als verpleegkundige, maar ook als bestuurslid van de EADV en als eindredacteur van de toenmalige EADE-Nieuwsbrief (het huidige EADV-Magazine). In de populaire rubriek ‘Diabeetjes’ in het EADV-Magazine gaf Aly Pruijs jarenlang haar persoonlijke visie.

In 2006 ging de Leonard-prijs naar Marja den Boer-Pompert, diabetesverpleegkundige in het Vlietland Ziekenhuis in Vlaardingen en Schiedam. Al vanaf 1990 is zij actief in de zorg voor kinderen met diabetes mellitus. Ruim tien jaar heeft zij zich ook bijzonder verdienstelijk gemaakt binnen de Wergroep Ouders-kinderen van de Diabetesvereniging Nederland. ☻


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen