De jaarlijkse griepcampagne gaat weer van start

Array

Vanaf half oktober start de jaarlijkse griepcampagne. Tussen half oktober en half november krijgen bijna 5 miljoen mensen een uitnodiging van hun huisarts voor de gratis griepprik. Voor het eerst worden nu alle mensen vanaf 60 jaar uitgenodigd, naast mensen met een chronische ziekte of een verzwakte afweer. Voorheen was de leeftijdsgrens 65 jaar. Naar verwachting zullen 3,7 miljoen mensen de griepprik krijgen.  De jaarlijkse griepprik beschermt tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Mensen die een griepprik hebben gehaald, hebben veel minder kans om griep te krijgen. En mochten ze de ziekte toch krijgen, dan verloopt die vaak veel minder ernstig. Per jaar worden gemiddeld 20.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van griep, en jaarlijks overlijden tussen de 200 en 1000 mensen tengevolge van griep. Zonder de griepprik zouden deze getallen hoger liggen. De griepprik voorkomt een kwart tot de helft van de ziekenhuisopnames en kan het aantal sterfgevallen laten afnemen met 12-50 procent.

Jaarlijkse griepprik
De griepprik wordt jaarlijks aangeboden, omdat de griepvirussen ieder jaar een beetje anders zijn. Om te zorgen dat de griepprik zo goed mogelijk beschermt, verandert ook de griepprik ieder jaar. Het is niet mogelijk om griep te krijgen van de griepprik zelf, want de prik bevat geen levend griepvirus

Van 65+ naar 60+

Naast mensen met een chronische ziekte of verzwakte afweer, krijgen vanaf dit jaar alle mensen vanaf 60 jaar een uitnodiging voor de griepprik. In de voorgaande jaren kregen mensen dat vanaf 65 jaar. Op advies van de Gezondheidsraad besloot het ministerie van VWS om de leeftijdsgrens te verlagen, omdat mensen vanaf 60 jaar een verhoogde kans hebben om ernstig ziek te worden als gevolg van de griep.

Risicogroepen

De meeste gezonde mensen genezen vanzelf van griep, maar voor sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Vooral ouderen, mensen met een verminderde weerstand en mensen met hart- en vaatziekten, long- en nierziekten en diabetes lopen een groter risico om ernstig ziek te worden van de griep. Daarom worden deze groepen mensen jaarlijks uitgenodigd voor de griepprik.

Griep

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus) en komt in de winter voor. Kenmerkend voor griep is koorts, die binnen 12 uur kan oplopen tot 39 graden of hoger. Volledig herstel van griep duurt één tot drie weken. Elk jaar circuleren andere griepvirussen. Het ene virus maakt meer mensen ziek dan het andere, maar gemiddeld krijgen jaarlijks in Nederland 1 tot 1,5 miljoen mensen griep. Naast griep hebben veel mensen klachten die op griep lijken, maar door een ander virus veroorzaakt worden. De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus.

Voor meer informatie over de griepprik kunt u terecht op de website www.rivm.nl/griepprik of bij uw huisarts.

Nationaal Programma Grieppreventie

De griepprik is voor risicogroepen ondergebracht in het Nationaal Programma Grieppreventie, waar verschillende partijen bij betrokken zijn. Het ministerie van VWS beslist aan wie de griepprik gratis aangeboden wordt en betaalt de vaccins en de uitvoering van de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne. Het RIVM bewaakt goede uitvoering van het programma en verzorgt de publieksvoorlichting. De SNPG (Stichting Nationaal Programma Grieppreventie) coördineert de uitvoering van het programma door huisartsen. Het Nederlands Vaccin Instituut koopt de griepvaccins in en zorgt dat deze in de juiste hoeveelheden bij de huisartsen komen. De huisartsen nodigen de mensen uit en geven de griepprikken.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen