Speigelgesprekken Sint Lucas Andreas Ziekenhuis om de kwaliteit te verbeteren

Array

‘Hoe vond u het eerste telefonische contact?’ ‘Was de informatie duidelijk?’ ‘Hoe verliep uw eerste bezoek aan de behandelkamers?’ Wat vinden patienten eigenlijk van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis? En hoe kan het ziekenhuis haar zorg verbeteren. Om dat te weten te komen, houdt het ziekenhuis zogenaamde spiegelgesprekken. Patienten vertellen over hun ervaringen, artsen en verpleegkundigen luisteren.


‘Zijn wij zo bijzonder dat jullie allemaal naar ons komen luisteren?’ De vijf patienten zijn onder de indruk van de zaal, vol artsen en verpleegkundigen. Ze komen om te praten over de behandeling van mensen waarbij bloed in de urine werd gevonden. Het ziekenhuis startte een jaar geleden een versnelde procedure voor deze patienten. Binnen twee weken moeten alle onderzoeken zijn gedaan en alle uitslagen bekend zijn, zodat artsen de diagnose, wel of geen kanker, snel kunnen vaststellen. Uroloog Ernst van Haarst tegen de patienten: ‘We kunnen nu wel zelfvoldaan in de spiegel gaan kijken, maar we willen liever dat u ons een spiegel voor houdt. Doen we het goed of doen we het niet goed?’

APK
‘U doet het heel goed, voor mij is alles perfect gelopen’, zegt één van de vijf. ‘Ik had namelijk een gezwel tussen de nier en de blaas. Als ik vragen had, ik ben nogal nieuwsgierig namelijk, dan werd daar zeer positief op gereageerd. Je wordt niet weggestuurd.’ Zijn buurman heeft ook geen klachten: ‘Tijdens mijn jaarlijkse “APK”-keuring bij de internist vertelde ik dat ik wel eens bloed plaste. De internist ondernam regelde meteen een afspraak bij de uroloog. Het bleek uiteindelijk blaaskanker te zijn. Gisteren had ik nog een spoeling, ik heb goede hoop, dat het goed komt.’


Heel gevoelig
Uiteindelijk komen er gedurende de bijeenkomst ook minpuntjes naar voren. ‘Ik had wel erg veel pijn na de operatie. Ik kreeg uiteindelijk extra medicijnen’, zo herinnert een patient zich. Een andere patient vond het verwarrend dat ze na de eerste scan na zes weken weer op afspraak moest komen. ‘Je moet zelf onthouden wanneer je weer een afspraak moet maken. Dat is lastig.’
Maar al met al voerde de tevredenheid de boventoon. ‘Ik vond de sfeer prettig. Ze hebben humor’, zegt een van hen over de behandeling op de afdeling ‘Bovendien waren ze ook echt erg lief voor je’, aldus een andere patiente.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen