Norbert Hoefsmit: de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord zijn ‘technisch failliet’

Array

Bestuursvoorzitter Norbert Hoefsmit van de IJsselmeerziekenhuizen benadrukt de ernst van de situatie. Het verlies van 200 van de 800 banen dreigt.  De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord zijn ‘technisch failliet’, aldus de bestuursvoorzitter Norbert Hoefsmit. De situatie die hij als interim-manager aantrof, was veel ernstiger dan hij had vermoed. In hun huidige vorm zullen de ziekenhuizen vrijwel zeker verdwijnen, en de kans is reeel dat dit zeker tweehonderd van de huidige achthonderd volle banen gaat kosten.

De salarissen van oktober aan de twaalfhonderd werknemers van de IJsselmeerziekenhuizen zullen nog wel betaald worden. Maar voor de periode erna steekt de bestuursvoorzitter zijn hand dus niet in het vuur.

Een eerste onderzoek van de boeken leert dat de ziekenhuizen al voor acht miljoen in de rode cijfers staan. Sinds een deel van het werk stil ligt door de gesloten operatiekamers, loopt dit verlies op met drie ton per week. Zonder ingrijpen wordt het jaar afgesloten met een verlies van 18 tot 20 miljoen.


Vakbond Abvakabo wil onderzoeken in hoeverre Rodrigues Pereira persoonlijk verantwoordelijk kan worden gesteld voor de schade.  Als de consequenties groot en heftig zijn, is het de vraag wie zich daarvoor moet verantwoorden. Of het toeval was, of toch iets meer te maken heeft met onbehoorlijk bestuur. Ook de politiek zal er de nodige vraagtekens bij zetten.


Het Inspectierapport is daarnaast kritisch over de medische staf van het ziekenhuis, die volgens de Inspectie wist van de problemen op de operatiekamers maar toch doorging met snijden. Volgens de Inspectie hebben artsen een eigen verantwoordelijkheid om dit te controleren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen