Onderzoek naar omstreden homo-healing

Array

De gemeente Amsterdam en het COC, de belangenorganisatie voor homo’s, willen dat justitie een onderzoek instelt naar gebedsgenezingsbijeenkomsten voor hiv- patienten en homo’s. Pinkstergemeenten organiseren healings waar mensen van hun homoseksualiteit genezen zouden kunnen worden.  Het stadsbestuur vindt de bijeenkomsten gevaarlijk omdat ze hiv-patienten kunnen afhouden van zorg door reguliere artsen. Bezoekers zouden anderen kunnen besmetten omdat ze ten onrechte denken dat ze genezen zijn. Amsterdam en het COC willen ook dat de inspectie de bijeenkomsten onderzoekt


Homobelangenorganisatie COC en de gemeente Amsterdam eisen en dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek start naar homo- en hivhealings in vooral zwarte pinkstergemeenten.  Daarnaast roepen ze homoseksuelen en hiv-geïnfecteerden die dergelijke genezingsrituelen hebben ondergaan, aangifte te doen bij de politie. Gebedgenezers helpen mensen niet van hun hiv-positieve status af. Hiv-behandeling hoort thuis in de reguliere gezondheidszorg.” In de Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse gemeenschappen  is het al heel moeilijk om uit de kast te komen, en dan wordt hen ook nog eens iets vals voorgespiegeld.”Dennis Boutkan, voorzitter van het COC Amsterdam en wethouder Ossel  menen dat de grenzen van de religieuze vrijheid bereikt zijn.


Gelovigen hebben in Nederland de vrijheid te leven volgens hun eigen leefregels, maar niet de vrijheid anderen buiten hun gemeenschap te betichten van misdadig gedrag. Helaas mondt religieuze vrijheid voor sommigen uit in de vrijheid om andere groepen opzettelijk te kwetsen en te discrimineren. Het vaak gehoorde standpunt dat de homoseksuele mens niet wordt afgewezen, maar de homoseksuele daad wel, is onzinnig.”


In een verklaring die COC en de gemeente Amsterdam samen hebben uitgegeven, staat dat hiv-patienten uit etnische gemeenschappen „onder druk kunnen staan om zich niet goed te laten voorlichten en behandelen. De zogenaamde healings vormen daarbij een belemmerende factor. Healings die mensen in de waan laten dat zij zo genezen kunnen worden van hiv, houden hiv-positieve mensen af van een echte behandeling.”


Lees hier onder de hele verklaring van COC en de gemeente Amsterdam


Onderzoek instellen naar healings van homoseksualiteit en HIV

Eerlijk zijn over het uiten van je homoseksuele liefdesgevoelens vormt in de Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse gemeenschappen van Amsterdam inderdaad een probleem, daarom hebben COC Amsterdam en de gemeente Amsterdam ook verschillende initiatieven genomen om homoseksualiteit bespreekbaar en zichtbaar te maken.



Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen