Wel of geen erfelijkheidsonderzoek doen naar BRCA?

2
183

Ontdekken dat je een erfelijke vorm van kanker hebt of drager bent van een BRCA-gen heeft verstrekkende gevolgen, voor de patient of drager, maar ook voor de familie. Wel of geen onderzoek laten verrichten, is al een eerste keuze die moet worden gemaakt, maar ook preventieve operaties, wat te doen bij een kinderwens, wel of geen prenataal onderzoek, zijn kwesties die aan de orde zullen komen.


Een op de acht vrouwen krijgt borstkanker. Bij vijf tot tien procent van deze vrouwen gaat het om een erfelijke vorm. Zij hebben een sterk verhoogde kans op borst- en/of eierstokkanker. Vrouwen zowel als mannen kunnen het gen bovendien op hun kinderen overdragen, ook als zijzelf geen kanker krijgen. Er zijn op het ogenblik twee borstkankergenen bekend (BRCA-1 en BRCA-2) die een rol spelen bij het erfelijk voorkomen van borst- en/of eierstokkanker in een familie.

Ook mannen lopen een verhoogde kans op borst- of prostaatkanker. BRCA is afkomstig van het Engelse woord BReast CAncer (borstkanker). Kijk voor meer informatie over borstkanker en BRCA1 en BCRA2 op de website van de Borstkanker Vereniging Nederland: www.borstkanker.nl , of op de website www.brca.nl .

Strijdt u mee tegen borstkanker? Geef voor onderzoek, start een actie, collecteer of doneer!

Tijdens de Borstkankermaand vragen we hiervoor uw aandacht. Om u hiervan bewust te maken, maar ook omdat het KWF uw bijdrage in de strijd tegen borstkanker hard nodig heeft. Geld dat direct naar wetenschappelijk onderzoek gaat.


Strijd mee tegen borstkanker. Geef voor onderzoek.
advertentieEinde Bericht ___________________________________________

2 REACTIES

  1. toen ik hoorde dat mijn moeder draagster van brca1 was, heb ik ervoor gekozen om me ook te laten testen en bleek ook draagster te zijn. al vrij snel na die uitslag besloot ik mijn borsten preventief te laten verwijderen, dit is 3 weken geleden gebeurd en tot nu toe voel ik me goed bij mijn besluit en ben ik opgelucht. dankzij het gen-onderzoek was ik in staat mijn risico om borstkanker te krijgen uit te sluiten. ik ben nu 29 en heb een zoon van bijna 4 en als ik 35 ben laat ik ook mijn eierstokken verwijderen.

    afz. een trotse moeder

Comments are closed.