Campagne griepprik succesvol

Array

Een kwart van de Nederlandse bevolking komt in aanmerking voor een gratis griepprik binnen het Nationaal Programma Grieppreventie. In 2007 ging 75 procent van hen de prik ook daadwerkelijk bij de huisarts halen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd binnen het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH).Griep kan een gevaarlijke ziekte zijn, vooral voor mensen met een verminderde weerstand. Risicogroepen kunnen daarom ieder najaar bij de huisarts een gratis griepprik halen om hen te beschermen tegen ernstige gevolgen van griep. Het gaat hierbij om ouderen en om mensen met diabetes, hart- en vaatproblemen, nierziekten of luchtwegaandoeningen.

Vanaf het najaar 2008 is de leeftijdsgrens voor de risicogroep ouderen verlaagd van 65 naar 60 jaar, waardoor het aantal mensen dat in aanmerking komt voor vaccinatie nog verder toeneemt. De verwachting is, dat huisartsen per 2350 patienten ongeveer veertig patienten méér zullen vaccineren dan in eerdere jaren. In totaal worden naar verwachting ongeveer 400.000 mensen extra gevaccineerd in 2008.

Het onderzoek werd, met subsidie van het RIVM, uitgevoerd binnen het LINH, een landelijk representatief netwerk van huisartsenpraktijken waarin gegevens over het huisartsgeneeskundig handelen worden geregistreerd. LINH is een samenwerkingsverband van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en het Scientific Institute for Quality of Healthcare (IQ healthcare) van het UMC St Radboud. LINH wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.


Bron: Nivel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen