DSM Anti-Infectives stopt clavulaanzuur productie in Zweden

Array

Koninklijke DSM N.V. heeft op 2 oktober 2008 meegedeeld dat DSM Anti-Infectives besloten heeft de site in Strängnäs (Zweden) te sluiten. Clavulaanzuur wordt gebruikt als middel ter voorkoming van de resistentie tegen antibiotica die bacterien hebben (verkregen). Het relatief kleine product wordt niet beschouwd als passend in de lange termijn strategie voor het bedrijfsonderdeel. Daardoor gaan bijna honderd banen verloren. Aan de sluiting zit een kostenpost van iets meer dan 10 miljoen euro. DSM neemt deze last in het vierde kwartaal. Het concern maakte dit donderdag bekend. De Zweedse fabriek produceerde vooral clavulaanzuur, dat wordt gebruikt bij de toediening van penicilline voor bacterien die resistent zijn geworden tegen antibiotica. Volgens DSM passen de activiteiten niet meer in zijn strategie.


Clavulaanzuur is een middel dat het β-lactamase inactiveert. β-lactamase wordt geproduceerd door bepaalde bacterien. Het maakt dus dat penicillinen die tegen zulke bacterien normaal niet meer effectief zijn toch hun werk kunnen doen. Daarom wordt het product vaak gelijktijdig toegediend met de antibiotica amoxicilline en ticarcilline. Het product is afgeleid van het micro-organisme Streptomyces clavilugerus, waarvan het de naam ontleent. Het wordt biochemisch voortgebracht op basis van het aminozuur arginine.


Op zichzelf heeft clavulaanzuur geen antimicrobiele werking, hoewel de chemische structuur een β-lactamring bevat, net als penicilline. Door die β-lactamring is het product echter een competitieve inhibitor van het β-lactamase. Waar anders penicilline aan het door de bacterie geproduceerde β-lactamase bindt, doet het clavulaanzuur dit nu. Clavulaanzuur is effectief bij o.a. Staphylococcus aureus, Moraxella catarrhalis en Haemophilus influenzae. Er zijn echter bacterien die resistent blijven tegen de combinatie.


DSM Anti-Infectives is ‘s werelds meest vooraanstaande leverancier van werkzame bestanddelen voor geneesmiddelen zoals amoxicilline, ampicilline, cefalexine en cefadroxil, de wereldwijd meest gebruikte breedspectrum-antibiotica tegen bacteriele infecties. De productportfolio omvat daarnaast nystatine, penicilline, tussenproducten voor penicilline (6-APA en 7-ADCA), industriele enzymen en zijketens. DSM Anti-Infectives heeft zijn hoofdkantoor in Delft en is wereldwijd actief met fabrieken in Europa, Afrika, China en India en verkoopkantoren over de hele wereld.


Meer informatie is te vinden op http://www.dsm.com/en_US/html/dai/daihomepage.htm.


Dit persbericht is uitsluitend verschenen in de Engelse taal en hier te vinden.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen