Niet-reanimerenpenning als rechtsgeldige wilsverklaring erkend

Array

Bussemaker stelt: niet-reanimerenpenning van de NVVE is rechtsgeldige wilsverklaring.

De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is buitengewoon tevreden met het antwoord van staatssecretaris Bussemaker van VWS dat de niet-reanimerenpenning, die door de NVVE wordt uitgegeven, de zelfde rechtskracht heeft als een schriftelijke wilsverklaring.

Eerder kwam de penning in het nieuws bij een uitzending van EnVandaag op woensdag 1 oktober jl. Voor de NVVE was het toen al verheugend te vernemen dat de Nederlandse Reanimatie Raad de penning als de schriftelijke wens van de patint respecteert. De raad heeft dit opgenomen in haar richtlijn Niet Starten en Stoppen van een reanimatie.

De staatssecretaris is van mening dat de gegevens die op de penning staand voldoende zijn om de penning gelijk te stellen als een schriftelijke wilsverklaring volgens de regels van het Burgerlijk Wetboek en dat de NVVE een zeer zorgvuldige procedure volgt bij het vertrekken van de penning.

Tot op heden werd het ambulancepersoneel opgedragen een niet-reanimerenpenning te negeren als zijnde een niet geldige wilsverklaring. De NVVE verwacht dat de het protocol ten behoeve van het ambulancepersoneel zal worden aangepast.


Wat is een niet-reanimerenpenning?

Wie beslist niet gereanimeerd wil worden, kan bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) een niet-reanimerenpenning aanvragen. Het is een penning die u altijd bij u kunt dragen. De penning is voorzien van uw foto, naam, geboortedatum en handtekening. Hulpverleners zijn hiermee direct op de hoogte van uw wens.

Pas en penning

De NVVE gaf tot 2006 een niet-reanimerenpas uit met bijbehorende penning. Sinds 2006 geeft de NVVE alleen een penning uit. Met deze penning hoeven hulpverleners niet langer op zoek naar een niet-reanimerenpas. Alle gegevens staan op de nieuwe penning.

Wie een niet-reanimerenpas en bijbehorende penning heeft, hoeft niet per se een nieuwe penning aan te schaffen. Als u het behandelverbod goed met de arts(en) heeft besproken en uw naasten zijn ook op de hoogte, dan kunt u de penning en pas gewoon blijven gebruiken.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen