Sorafenib (Nexavar, Bayer)werkt ook goed bij oudere patiënt

Array

Oudere en jongere patienten met nierkanker hebben ongeveer evenveel profijt van het gebruik van sorafenib (Nexavar, Bayer) en verdragen het medicijn ook even goed. Dit blijkt uit een op 7 oktober gepubliceerde studie in het Journal of the National Cancer Institute.


Hoewel het risico op kanker toeneemt met de leeftijd, nemen relatief weinig oudere patienten deel aan klinische proeven met medicijnen op dat gebied. Over het algemeen wordt verondersteld dat oudere patienten minder voordeel zouden hebben bij dergelijke therapieen en meer last zouden hebben van bijwerkingen dan jongere patienten. Dit ondanks toenemende aanwijzingen dat er weinig of geen verschil tussen deze groepen patienten bestaat zolang de oudere patienten goed functionerende organen hebben.

Om erachter te komen hoe oudere patienten reageren op sorafenib, een geneesmiddel dat in 2005 werd goedgekeurd door de FDA voor de behandeling van nierkanker, deed een groep wetenschappers van de Universiteit van Cambridge (Engeland) een dubbelblind onderzoek. Ze behandelden 115 patienten met kanker die ouder waren dan 70 jaar en 787, die 69 jaar of jonger waren met sorafenib of een placebo. Ze keken in het bijzonder naar klinisch voordeel, bijwerkingen en de door de patienten zelf gerapporteerde veranderingen in de gezondheidstoestand.

‘Sorafenib bleek de situatie in het algemeen te verbeteren bij patienten met voortgeschreden niercelcarcinoom, ongeacht de leeftijd,’ schrijven de auteurs. ‘Daarnaast waren de bijwerkingen, zoals verwacht, mild en medisch beheersbaar. Er was geen opmerkelijk verschil in de frequentie of de ernst van sorafenib-gerelateerde toxiciteit tussen jongere en oudere patienten.’


Sorafenib of sunitinib kan worden gebruikt als tweedelijnsbehandeling van patienten met gevorderd en/of gemetastaseerd niercelcarcinoom. Zowel sorafenib als sunitinib hebben een therapeutische meerwaarde ten opzichte van de gebruikelijke behandeling van gevorderd en/of gemetastaseerd niercelcarcinoom. De Commissie benadrukt dat een directe vergelijking van beide middelen van belang is voor een definitieve plaatsbepaling. De ervaring met sorafenib is beperkt.

Sorafenib is een kinaseremmer met antiproliferatieve en anti-angiogenetische werking. Remt verschillende kinasen in de tumorcel en in de vasculatuur van de tumor.

Kinetische gegevens
Tmax = circa 3 uur. Resorptie: Vetrijke maaltijd vermindert de resorptie met circa 30%. F = 38–49%. Plasma-eiwitbinding: 99,5%. Metabolisering: in de lever voornamelijk door CYP3A4 en UGT1A9. Eliminatie: met de feces (77%) en de urine. T1/2el = 25–48 uur. 

Indicaties

Gevorderd niercelcarcinoom na falen of ongeschiktheid van interferon-α of interleukine-2 therapie.

Bij oncologische indicaties zijn dosering en doseerfrequentie sterk individueel bepaald, aan wijzigingen onderhevig en afhankelijk van onder andere algemene toestand en bloedbeeld.


Bron: Nier nieuws & Journal of the National Cancer Institute

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Sorafenib (Nexavar, Bayer)werkt ook goed bij oudere patiënt"

  1. Heeft iemand (een niercelkanker-patiënt) inmiddels “ervaringen” opgedaan met deze medikaties ? Deze verneem ik graag van u Hartelijk dank voor uw respons ! G.Janssen(een, eveneens, nierk.patient)

Comments are closed.

Recente artikelen