Je bent wat je eet – dat weten zelfs je genen

Array

Hoe maak je voedsel gezonder voor onze ‘oude’ genen? Hoe voorkom je ziekten die met voeding in verband staan? En: Hoe is de omgeving zo in te richten dat overgewicht wordt bestreden en de bewoners zich er wel bij voelen?

Ons huidige westerse voedingspatroon ligt niet in lijn met onze genetische achtergrond van duizenden jaren waarin onze voeding weinig calorieen bevatte, maar gevarieerd was. Door de huidige eenzijdige voeding en weinig beweging raken de cellen van de mens in een soort slaaptoestand, zijn organen zoals de lever minder ‘getraind’ en is het immuunsysteem uit balans. Daardoor kunnen ontstekingen eerder de kop opsteken. Leefstijlproblemen leiden zo naar aandoeningen als obesitas en diabetes. Wat is er tegen te doen? “We moeten niet terug naar de prehistorie”, meldt prof.dr. Michael Müller, hoogleraar Voeding, metabolisme en genomics aan Wageningen Universiteit. “Maar door de voeding gevarieerd te maken, worden onze cellen op moleculair niveau geprikkeld.” Ook organen vertonen een – gezonde – adaptatiereactie aan voedingsstoffen die het orgaan niet dagelijks ontvangt. Gevarieerde voeding benut het potentieel van cellen en organen veel beter en het immuunsysteem raakt minder snel uit balans.

Groen helpt
De woon- en werkomgeving speelt ook een belangrijke rol als het gaat om het bestrijden van obesitas, betoogt dr.ir. Lenneke Vaandrager in haar bijdrage De obese samenleving en kansen om de trend te keren. Het is daarbij zaak om het probleem op een positieve manier en in een breed perspectief te benaderen. “Dat betekent dat je kijkt naar mensen die goed in hun vel zitten, veel sociale contacten hebben en gezond eetgedrag vertonen met voldoende beweging.” Daarbij speelt volgens de docente aan Wageningen Universiteit een groene omgeving eveneens een rol. “Water en groen zijn van belang om kinderen een speelomgeving van nature te bieden die reeds min of meer aantoonbaar gezonder is gebleken.” Buitenspelen lijkt daarbij verheven tot meer dan alleen maar energieverbruik door beweging. Maar om resultaat te hebben moeten alle omgevingsfactoren worden meegenomen.


Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen