Toezichthouder op de ethiek van medisch wetenschappelijk onderzoek kritisch over Cavadis BV

Array

Centrum Utrecht hebben samen het biotechnologiebedrijf Cavadis BV opgericht, dat zich gaat toeleggen op de ontwikkeling van diagnostische en therapeutische technieken voor patienten met het risico op coronaire ziekten als gevolg van de aanwezigheid van instabiele plaques in de bloedvaten. Cadavis zal gebruik maken van wetenschappelijke gegevens van Arthero-Express, een biobank die beschikt over meer dan 1.500 uitgebreid gekarakteriseerde artherosclerotische plaques met daaraan gekoppelde klinische informatie, zoals gegevens over het verloop van de behandeling.


Het Onderzoeksprogramma ’Argos’ op Radio 1 meldde dat commercieel gebruik van medische gegevens, zonder dat die patienten dat weten, ethisch niet juist is. Volgens de toezichthouder op de ethiek van medisch wetenschappelijk onderzoek behoren patienten vooraf op de hoogte te worden gebracht.



Voorzitter prof. J. Evers van de centrale commissie mensgebonden onderzoek, die toezicht houdt op de ethiek van medisch onderzoek: “Wij vinden dat patienten van iedere bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek op de hoogte moet zijn.” Evers krijgt steun van de epidemioloog prof. L. Bonneux. “Het is niet erg dat patientenmateriaal gebruikt wordt bij commerciele doelen, maar de patient dient dat ten minste op voorhand te weten.” Bonneux plaatst kanttekeningen bij de opzet van het biobedrijf, dat exclusief gebruik mag maken van de ontdekkingen van universitaire data- en weefselbanken. “Met dit soort gegevens kun je niet de boer op gaan.”

De Utrechtse hoogleraar experimentele cardiologie G. Pasterkamp, hoofd wetenschappelijk onderzoek van Cavadis, zegt in Argos dat het onnodig is patienten te informeren. „We genereren kennis, die ten goede komt aan patienten. We hoeven ze niet om toestemming te vragen.”


Bij de introductie van het biotechnologiebedrijf, in oktober 2007, zei Pasterkamp dat er al werd samengewerkt met een groot farmaceutisch bedrijf. „De eerste strategische samenwerking die we zijn aangegaan, laat zien dat Cavadis een speler van wereldklasse kan worden.” Volgens het UMC is de biobank in 2003 ’uit zuiver wetenschappelijke motieven opgezet’. „Patienten hebben indertijd toestemming gegeven voor het doen van wetenschappelijk onderzoek met hun plaques en bloed.”


Cavadis maakt gebruik van state-of-the-art bioinformatica waarmee het mogelijk is deze ruwe medische, histologische en biochemische data te ontrafelen. Naar verwachting zal dit leiden tot de ontdekking van biomarkers voor nieuwe diagnostische producten en beeldvormende technieken voor instabiele plaques en tot nieuwe doelen voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Twee universitaire ziekenhuizen gebruiken het weefsel en bloed van mensen die lijden aan hart- en vaatziekten


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen