Scriptie over online traumabehandeling jongeren wint scriptieprijs online hulp 2008

Array

Een scriptie over een online behandeling van seksueel getraumatiseerde adolescenten heeft de scriptieprijs online hulp 2008 gewonnen. De prijs van ?1250 werd tijdens een bijeenkomst van het netwerk online hulp uitgereikt door juryvoorzitter Lodewijk de Waal. Het juryrapport omschrijft de scriptie als een ?goed onderzoek naar een mislukte pilot?. De scriptieprijs is opgezet om te stimuleren dat kennis over hulpverlening via internet ontwikkeld en verspreid wordt. De scriptieprijs is een initiatief van stichting e-hulp.nl, kenniscentrum voor online hulp.

Juryrapport

De winnende scriptie van Carolien Wijnker en Claartje Michels beschrijft de aanmeld, screenings- en behandelfase van een geprotocolleerde behandeling van seksueel getraumatiseerde adolescenten via internet. De behandeling is een gezamenlijk initiatief van De Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum voor seksualiteit én Interapy, een instelling die al jaren online behandelingen aanbiedt. De onafhankelijke jury verklaarde dat instellingen die met een internetbehandeling aan de slag gaan veel kunnen leren van deze scriptie. ?Dit onderzoeksverslag laat goed zien waar de valkuilen en struikelblokken van internetbehandeling zitten. Je zou denken dat het juist voor deze doelgroep een ideaal aanpak is. Maar nee, er gaat van alles mis bij de pilot. Jongeren moeten toestemming van hun beide ouders hebben, er worden ellenlange vragenlijsten afgenomen en zo zijn er van de 112 aanmeldingen uiteindelijk vijf jongeren die de behandeling afmaken?, aldus het juryrapport.

Wijnker en Michels reageerden verheugd op de prijs. ?Het was ontzettend interessant om betrokken te zijn bij de opzet van deze nieuwe behandeling. Naar aanleiding van ons onderzoek is de aanmeldprocedure ook aangepast en vereenvoudigd?.

Toegevoegde waarde

Volgens Frank Schalken, directeur van het organiserende e-hulp.nl, laat de scriptieprijs in haar eerste jaar al direct haar toegevoegde waarde zien ?De 11 scripties die meedongen geven een breed beeld van de mogelijkheden van e-health: online hulp bij opvoedingsondersteuning, voor kinderen van ouders met psychische problemen, voor seksueel getraumatiseerde adolescenten, bij depressie en als suïcidepreventie. Verder worden ook de mogelijkheden van internet voor het maatschappelijk werk behandeld en de rol van de opleiding.?

2009

De aanmeldingen laten zien dat niet alleen veel hulpvragers, maar ook steeds meer studenten interesse hebben in hulpverlening via internet. E-hulp.nl liet weten dat er ook in 2009 weer een scriptieprijs zal worden uitgereikt. ?Wij hopen dat er dan ook scripties worden aangeboden die inzoomen op specifieke thema?s als privacy, techniek, gebruikersgemak en PR bij online hulp?, aldus Schalken.

Alle ingezonden scripties zijn te verkrijgen via de website van e-hulp.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen