Zorgsector krijgt geld voor voorbereiding op rampen

Array

De zorgsector gaat zich beter voorbereiden op rampen en crises, zoals overstromingen en pandemieen. Het kabinet stelt hiervoor jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar.Vijf zorgkoepels (LvTC, NVZ, NFUMC, AmbulanceZorg Nederland en GGD Nederland), de vereniging Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR-Nederland) namens de veiligheidsregio’s en het ministerie van VWS ondertekenden vandaag het OTO-convenant (opleiden, trainen, oefenen). Hierin zijn afspraken gemaakt over goede en gezamenlijke voorbereiding op rampen en crises.

De 10 miljoen euro wordt verdeeld over de ziekenhuizen die ook als traumacentrum functioneren. Deze ziekenhuizen maken samen met de andere betrokken partijen (waaronder andere ziekenhuizen) een risicoanalyse, een meerjaren OTO-beleidsplan en een OTO-jaarplan. Het geld wordt besteed aan:

voorbereiden, faciliteren en organiseren van activiteiten rond opleiden, trainen en oefenen van personeel

activiteiten gericht op voorbereiding op alle soorten rampen (volgens de Leidraad Maatramp)

zorgprocessen, zoals geneeskundige hulp, somatisch, preventieve openbare gezondheidszorg en psychosociale hulpverlening bij ongevallen en rampen

financiering landelijke ondersteuningsstructuur

De Landelijke vereniging voor Traumacentra (LvTC) zorgt voor de ondersteuning van het OTO-project voor tenminste drie jaar. Hierbij wordt onder meer gezorgd voor het verzamelen van goede voorbeelden, het organiseren van overleg tussen de regio’s en het ontwikkelen van ‘tools’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen