Lloyds beëindigt contract met Uvit

Array

Apothekers en ketens, waaronder Lloyds Apotheken, hebben bij wijze van pressiemiddel hun contract met Uvit opgezegd, opdat gewerkt kan worden aan een betere overeenkomst. De zorgverzekeraar spreekt van een ‘serieus probleem’.

30 september was de laatste dag dat apothekers hun contract met zorgverzekeraar Uvit konden opzeggen, opdat deze per januari niet automatisch verlengd wordt. Als verwacht hebben nogal wat apothekers dit ook gedaan, omdat ze ontevreden zijn over de uitvoering van het preferentiebeleid. In elk geval, dat denkt Jan Broeren, geneesmiddelencoördinator bij Uvit. “Zeker meer dan twintig apothekers hebben opgezegd, en wat ketens”, wil hij kwijt. Eén van die ketens is Lloyds Apotheken. Alleen marktleider Uvit lijkt last te hebben van dit fenomeen. Andere zorgverzekeraars die het preferentiebeleid voeren, zoals Agis en CZ, zeggen dat de contractverbrekingen op de vingers van een hand te tellen zijn, wat “niet bijzonder en de gewone gang van zaken is”, aldus woordvoerder Rieke Celebi van Agis.


De deadline voor opzeggen ligt overigens bij sommige verzekeraars pas in het voorjaar, maar daar lijkt niemand bezorgd te zijn om situaties als bij Uvit. Noodzakelijk De voornaamste reden voor de opzeggingen bij Uvit is volgens Lisette Havermans, commercieel directeur van het 62 apotheken tellende Lloyds, dat het contract zonder opzegging automatisch doorloopt. “Het preferentiebeleid is voor ons geen issue”, benadrukt de directeur. Contractverbreking is volgens haar slechts een noodzakelijk pressiemiddel om onderhandelingen met Uvit te beginnen vlak voor het einde van het contractstermijn. “Onze situatie is door het preferentiebeleid drastisch veranderd. We zullen met alle betrokken partijen aan tafel moeten om de nieuwe realiteit goed te managen”, zegt Havermans. “We kunnen onze zorgprojecten en extra services niet zonder meer voortzetten zolang daar geen kostendekkend tarief voor is afgesproken.”


De Lloyds-directeur zegt dat Lloyds voorlopig niet van plan is contracten met andere zorgverzekeraars op te zeggen. Daar zijn de onderhandelingen namelijk al in gang gezet. Welke apotheken en ketens nog meer het contract met Uvit hebben opgezegd, is niet bekend. OPG, die in juli nog door de zorgverzekeraar werd gedagvaard vanwege het leveren van niet-preferente middelen, zegt bij monde van woordvoerder Catrien van Buttinga Wichers in dit stadium geen commentaar op de kwestie te willen leveren. Gevolg De betrokken partijen denken verschillend over de gevolgen van de contractopzeggingen.


Jan Broeren van Uvit: “Zoals de zaken er nu voorstaan hebben we een serieus probleem.” Broere voorspelt dat de verzekerden de dupe zijn wanneer de apotheken de contracten voor 2009 niet tekenen. Eerder verklaarde hij de mogelijkheden voor samenwerking met initiatieven als De Centrale Apotheek te onderzoeken om de continuïteit van farmaceutische zorg aan de verzekerden te waarborgen (zie PW 39). Lisette Havermans van Lloyds zegt echter dat het nog ‘totaal niet aan de orde’ is om de contractverbreking in stand te houden. “Wij streven ernaar voor 1 december met alle zorgverzekeraars overeenstemming te hebben bereikt over de inhoud van de contracten”, aldus Havermans. Uvit onderzoekt momenteel of er onder de opzeggers apotheken zijn die hun contract juridisch gezien helemaal niet kunnen opzeggen.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen