NZa schaft AO/IC regeling af

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is van plan per 2010 en voor Care per 2011 de AO/IC regeling af te schaffen. Dit betekent dat de NZa vanaf die data niet meer voorschrijft waar de administratieve organisatie en interne controle van zorgaanbieders aan moet voldoen. De NZa krijgt over de regeling klachten omdat zij veel administratieve lasten veroorzaakt voor de zorgaanbieders. Voorwaarde voor afschaffing is dat aan een aantal randvoorwaarden met betrekking tot de stabiliteit en transparantie van de DBC-productstructuur wordt voldaan.

Het wegnemen van administratieve lasten heeft voor de NZa topprioriteit. De NZa krijgt regelmatig het signaal dat de regeling Administratieve Organisatie en Interne Controle (AO/IC) veel lastendruk veroorzaakt. In de afgelopen periode heeft de NZa haar eigen regels beoordeeld op de mate waarin zij lasten veroorzaken. De AO/IC-regelingen scoorde daarbij erg hoog. De jaarlijkse kosten om aan de voorwaarden te voldoen bedragen 32 miljoen euro, waarvan 18,7 miljoen voor care-instellingen en 13,3 miljoen voor cure-instellingen (inclusief GGZ).

De NZa heeft onderzoek laten doen naar de noodzakelijkheid van het op detailniveau voorschrijven van de eisen die de NZa aan de AO/IC van zorgaanbieder stelt. Daaruit blijkt dat het voorschrijven van deze eisen niet noodzakelijk is. De NZa gaat ervan uit dat een zorgaanbieder een juiste en zorgvuldige administratie voert. De zorgaanbieder heeft hier in de eerste plaats een eigen belang bij. Overigens blijft de wettelijke plicht bestaan een deugdelijke administratie te voeren, alleen schrijft de NZa dit na afschaffing van de regel niet meer in detail voor.

Het afschaffen van de regel sluit bovendien aan bij de door de marktpartijen gewenste liberaliseringsagenda in de zorg. De overheid regelt minder, partijen krijgen meer ruimte om te onderhandelen. Het past daarbij dat zij ook zelf de controle op het declaratieverkeer regelen en zorgen voor een juiste administratie. Volgens de onafhankelijke adviescommissie Actal, die door de NZa om advies is gevraagd, is het noodzakelijk dat aan een aantal randvoorwaarden op het gebied van stabiliteit en transparantie wordt voldaan, alvorens de regel wordt afgeschaft. Daarnaast benadrukt Actal het belang van goede afspraken over het declaratieverkeer na het afschaffen van de AO/IC-regelingen van de NZa. Als in 2009 blijkt dat voor de Cure niet is voldaan aan de randvoorwaarden zoekt de NZa een alternatieve oplossing. De NZa voelt zich verantwoordelijk voor dit traject en overlegt op korte termijn met verzekeraars en zorgaanbieders over de te nemen stappen.

Recente artikelen