Is de combinatie van erfelijke factoren, omgevingsfactoren en leefstijl de sleutel tot het ontstaan van allergische aandoeningen?

Array

Het aantal allergische personen is de laatste decennia sterk toegenomen. Allergie ontstaat door een wisselwerking tussen de genetische achtergrond van een individu en de blootstelling aan omgevingsfactoren, zoals componenten in voeding en stuifmeel. In dit proefschrift hebben wij onderzocht hoe de verschillen in de genetische achtergrond ons kunnen helpen bij het vinden van genen die betrokken zijn bij het ontstaan van allergische klachten. Daarnaast hebben wij gekeken wat het effect van verhitting is op allergie veroorzakende eiwitten, zoals aanwezig in berkenpollen, wortels en selderij, zodat dit vergeleken kan worden met de effecten van het productieproces op voedingseiwitten. Wellicht zou het productieproces gebruikt kunnen worden om de allergeniciteit van voedingseiwitten te veranderen, en daarmee mogelijk de allergische klachten kunnen worden verminderd of zelfs voorkomen.

Met hetzelfde doel hebben wij ook bepaald of we door middel van paddenstoelextracten de reactie van het afweersysteem kunnen beïnvloeden, en daarmee via het dieet allergie kunnen remmen. Ten slotte hebben we een vragenlijst ontwikkeld waarmee we de verschillen tussen de leefstijl van allergische en niet-allergische personen willen bepalen. In de voorstudie is gebleken dat deze vragenlijst geschikt is om verschillen in leefstijlen te identificeren.

Prescilla Jeurink

Titel proefschrift: “A multidisciplinary study of allergy Mouse models, immune modulation and lifestyle.”
Directe internet uitzending van de promotie
Routebeschrijving en gebouwen Wageningen

24 okt 2008 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. H.F.J. Savelkoul (Celbiologie en immunologie)
Promotor: Prof.dr. G. Antonides

Co-Promotor: Prof.dr. H.J. Wichers, Dr. J.A.C. van Ophem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen