Rivas Zorggroep in Gorinchem en Univé onderzoeken mogelijkheid van een fusie

Array

Voor het eerst onderzoekt een grote zorgaanbieder met een zorgverzekeraar de mogelijkheid van een fusie. De Rivas Zorggroep in Gorinchem praat met Univé, de grootste zorgverzekaar in de regio. Rivas heeft een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuizen en een thuiszorg- instelling. Volgens Rivas kan een fusie onder meer leiden tot meer preventie. Ook de GGD en de scholen zouden bij de samenwerking betrokken moeten worden. Zo zou bijvoorbeeld overgewicht bij kinderen aangepakt kunnen worden voor het tot problemen leidt.


Het bekendste voorbeeld van een fusie tussen een verzekeraar en een zorginstelling is Kaiser Permanente, een gecombineerde instelling in de VS die goed scoort als het gaat om kostenreductie en gezondheidscijfers.

De filosofie van Kaiser is om verzekerden via preventie langer gezond te houden en zo hoge ziektekosten te vermijden. Dit leidt tot actieve bemoeienis met ongezond gedrag van de verzekerden, zoals bijvoorbeeld roken. Critici vrezen dat dit leidt tot het bevoordelen van gezonde verzekerden.

Univé bevestigt de gesprekken met Rivas Zorggroep, maar vindt het nog te vroeg om van een fusie te spreken. Beide partijen wachten de resultaten af van een haalbaarheidsstudie, die eind dit jaar moet zijn afgerond.


Promovenda Claudia Brandenburg, die voorstelde om zorgverzekeraars en ziekenhuizen met elkaar te laten fuseren, kon enkele weken geleden nog op veel kritiek rekenen van verzekeraars, instellingen en politiek. Zij constateerde in haar onderzoek naar de kosten van ziekenhuizen dat de patientenzorg juist beter wordt als ziekenhuizen en zorgverzekeraars dezelfde belangen nastreven.

Critici zeggen dat een fusie leidt tot een monopoliepositie en hogere prijzen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen