Stress onder werknemers is de belangrijkste bron van zorgen voor werkgevers

Array
Arbeidsverzuim wordt in bijna de helft van de gevallen veroorzaakt door stress. Een Belgisch onderzoek heeft de zorgen van werkgevers in kaart gebracht. Stress onder werknemers is de belangrijkste bron van zorgen voor werkgevers. 56 procent van de werkgevers wordt daar mee geconfronteerd, tegen 51 procent in 2005. Langdurige afwezigheid van werknemers is voor 38 procent van de bazen een bron van zorg en ontevredenheid van werknemers houdt 35 procent van hen geregeld uit de slaap. Stress is onnodig vaak een oorzaak voor langdurig verzuim. Als werkgevers de signalen van stress leren herkennen, dan kunnen ze stress bij hun medewerkers beter beheersbaar maken. Te vaak leidt dit gebrek aan kennis en onhandigheid in de omgang met werknemers tot arbeidsconflicten. Het management signaleert stress te laat en reageert er vaak niet adequaat op. Voor twaalf procent van de Belgische werkgevers is alcoholmisbruik van hun medewerkers een belangrijke zorg. In hoeverre een werknemer werkdruk kan hanteren, hangt af van de mate van belasting die men als persoon en de draagkracht.

Vermoeidheid belangrijkste oorzaak stressklachten
Een team van onderzoekers van de Universiteit van Maastricht volgde drie jaar lang ruim twaalfduizend werknemers van 45 grote ondernemingen. Hoge werkdruk, weinig autonomie, conflicten en weinig steun op het werk, ontdekten zij, werken vermoeidheid en psychische klachten in de hand. De persoonlijkheid speelt bij het ontstaan van met vermoeidheid samenhangende verschijnselen als stress en burn-out een veel kleinere rol dan verwacht. Er blijken ook duidelijke fysieke oorzaken te zijn voor vermoeidheid: met name overgewicht en te grote alcoholconsumptie (meer dan 15 tot 21 glazen per week). Werken in ploegendiensten en veel overwerk vergroten de kans op vermoeidheid eveneens. Bron PW, 2004.

 

Belasting

In een werksituatie houd je tegelijkertijd meerdere ballen in de lucht. Met elke extra bal daarnaast verhoog je de belasting die op je rust. Zoals:

  • een opleiding die je naast je werk doet,
  • reorganisaties en verandering van baan of baas, en
  • een roerig priveleven, bijvoorbeeld door een verhuizing of een nieuw gezinslid.



Draagkracht

Draagkracht (of belastbaarheid) verschilt van persoon tot persoon en van periode tot periode. Heb je een griepje onder de leden, dan vermindert dat je draagkracht. Als je langere tijd een te hoge werkdruk hebt, vermindert dat ook je draagkracht. Dat maakt dat langdurige stress iemand totaal kan uitputten. Een te hoge belasting vermindert als het lang duurt ook je draagkracht. Onderzoek heeft uitgewezen dat de belangrijkste oorzaak van klachten vermoeidheid is (zie kader). Zorg dus dat je goed uitgerust bent, een goede conditie hebt en wees alert op zaken waardoor je vermoeid en uitgeput raakt. Zo kun je stress beter hanteren.



Als de te hoge werkdruk (eventueel in combinatie met andere stressoren) te lang aanhoudt, kun iemand er klachten van krijgen.

 

Vaardigheden voor het omgaan met werkdruk

Vaardigheden die belangrijk zijn bij het omgaan met werkdruk:

  • grenzen stellen
  • stress hanteren
  • de planning van je werk
  • kunnen omgaan met conflicten
  • problemen bespreekbaar maken

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen