Gezondheidsbescherming bij publieksevenementen onvoldoende geborgd

Array

Gemeenten schieten vaak tekort in de kwaliteit van de vergunningverlening voor publieksevenementen. Gemeenten vragen onvoldoende advies aan de bureaus voor Geneeskundige Hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR) over de te nemen voorzorgsmaatregelen om gezondheidsrisico’s tijdens publieksevenementen te beperken. GHOR-bureaus bieden hun deskundigheid ook onvoldoende actief aan gemeenten aan. Dit constateren de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) in een gezamenlijk rapport over de advisering van GHOR-bureaus aan gemeenten bij publieksevenementen.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beschermen van de gezondheid en het waarborgen van de veiligheid van burgers tijdens publieksevenementen. GHOR-bureaus kunnen hen adviseren over te nemen voorzorgmaatregelen om gezondheidsrisico’s te beperken. Dit laatste gebeurt echter onvoldoende gestructureerd en proactief. Vaak wordt er geen checklist gebruikt of geen risico-inventarisatie en risico-evaluatie gemaakt.

Niet voor elk publieksevenement vragen gemeenten advies aan het GHOR-bureau. Ook worden gegeven adviezen niet altijd in de voorwaarden voor de vergunningverlening verwerkt. Hierdoor kunnen gemeenten tekortschieten in hun taak de veiligheid en gezondheid van burgers bij publieksevenementen te waarborgen.

Daarnaast werken GHOR-bureaus bij de advisering nog onvoldoende samen met politie en brandweer en wordt zelden gebruik gemaakt van een gezamenlijk opgestelde evenementen-kalender. Om tegenstrijdige adviezen te voorkomen, vinden de inspecties meer samenwerking tussen de hulpverleningsdiensten noodzakelijk.

De inspecties willen dat de GHOR-bureaus binnen een half jaar het interne kwaliteitssysteem voor de advisering bij publieksevenementen op orde hebben. Ook vinden beide inspecties dat gemeenten de kwaliteit van de vergunningverlening moeten verbeteren. Hierbij moeten zij meer gebruik maken van integrale advisering door de hulpverleningsdiensten: politie, brandweer en GHOR.

Aanleiding voor dit onderzoek werd gegeven door aantal opgetreden incidenten bij publieks-evenementen in de afgelopen jaren, zoals bijvoorbeeld de problemen met de hittegolf bij de Vierdaagse in Nijmegen vorig jaar.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen