Oproep voor meer aandacht voor veneuze trombose

Array

Betere voorlichting risicogroepen kan sterfte terugdringen

Er moet meer aandacht komen voor de preventie en behandeling van veneuze trombose. Dat is de oproep van prof.dr. Reitsma van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in zijn oratie die hij vrijdag 31 oktober zal uitspreken. Wereldwijd sterven er nu nog jaarlijks 2 miljoen mensen direct of indirect aan veneuze trombose, waarvan 5000 in Nederland. Betere voorlichting over veneuze trombose aan risicogroepen en een gecoördineerde aanpak van behandeling en onderzoek moet dit aantal drastisch terugdringen. De oproep van Reitsma valt samen met de call to action van de Amerikaanse Surgeon General met dezelfde boodschap enkele weken geleden.


Veneuze trombose en longembolie zijn sluipende ziekten. Zij treden plotseling op in ogenschijnlijk gezonde mensen. Onderzoekers vonden al eerder dat veneuze trombose vaker optreedt bij patienten die een erfelijke stollingsafwijking dragen en in een risicosituatie verkeren, zoals een lange vliegreis of een chirurgische ingreep. Betere antistolling is dan ook van groot belang, net zoals een betere risicoprofilering van mogelijke patienten. Voorlichting aan risicogroepen op basis van deze kennis kan het aantal patienten drastisch doen afnemen.

Daarnaast pleit Reitsma voor een geco̦rdineerde aanpak van de oorzaken, preventie en behandeling van trombose. Dat kan heel goed vanuit het Einthoven Laboratorium voor Experimentele Vasculaire Geneeskunde Рeen recent opgerichte multidisciplinaire werkplaats in het LUMC Рwaar onderzoekers en artsen vanuit verschillende disciplines gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek verrichten naar onder andere trombose. Dit bouwt voort op een lange Leidse traditie in het stollingsonderzoek die al geleid heeft tot de identificatie van belangrijke erfelijke en niet-erfelijke risicofactoren zoals factor V Leiden.

De hoogste gezondheidsautoriteit in de Verenigde Staten, de Surgeon General, deed enkele weken geleden eenzelfde oproep. Zijn belangrijkste boodschap is de bestaande kennis over trombose en longembolie nu om te zetten in actie. Meer dan 600.000 Amerikanen krijgen jaarlijks veneuze trombose, 100.000 van hen overlijden jaarlijks aan de gevolgen hiervan. Door betere voorlichting valt een grote gezondheidswinst te behalen.

 

Veneuze trombose

Veneuze trombose is een bloedprop in de aderen van het onderbeen of de heup. Deze verhindert de bloedsomloop en lijdt tot zwelling en pijn. In ernstige gevallen kan een stuk van de bloedprop afbreken en in bijvoorbeeld de longen een ader afsluiten. De gevolgen zijn kortademigheid en schade aan de longen, maar regelmatig ook de dood.

Recente artikelen