Patiëntencommunicatie: computer legt operatie beter uit dan specialist

Array

Een patient die wordt voorgelicht door een computerprogramma ter voorbereiding op een operatie heeft vaak meer kennis over de operatie dan de patient die wordt voorbereid door de specialist.

Dat concludeert plastisch chirurg in opleiding Bram Keulers, verbonden aan het Máxima Medisch Centrum, in zijn promotieonderzoek. Hij onderzocht twee groepen patienten die een relatief eenvoudige operatie moesten ondergaan, om te kijken naar het gebruik van een computer in patientenvoorlichting. De ene groep werd door de arts voorgelicht over de ingreep. De andere groep kreeg via de computer uitleg met foto’s, een animatie en een ervaringsverhaal van een lotgenoot.

Patientenvoorlichting
Twee weken na de voorlichting hadden patienten die het computerprogramma hadden doorlopen, meer onthouden van de voorlichting dan de patienten die door de specialist werden voorgelicht. Keulers: ‘Het is dus mogelijk om een arts te vervangen door een computer als het om patientenvoorlichting gaat. Zo houdt de specialist tijd over voor bespreken van angsten of persoonlijke problemen, waar nu geen tijd voor is.’

Ziekte en prognose
Verder blijkt uit het onderzoek dat artsen vaak onderschatten wat de patient wil weten. De specialist benoemt oorzaak, ziekte en prognose, maar patienten missen praktische ziekenhuisinformatie, bijvoorbeeld over parkeren.

(Bron: Máxima Medisch Centrum/Redactie Nursing)

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen