Meldcode voor aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Array

Met een verplichte meldcode wil het kabinet huiselijk geweld en kindermishandeling uitbannen en professionals houvast bieden bij hulpverlening.

In een brief aan de Tweede Kamer staan de stappen waaraan de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in ieder geval moet voldoen: signaleren, een gesprek met betrokkenen, collegiale toetsing, melden bij het meldpunt, hulp op gang brengen, nazorg en wijze van vastleggen.


Tijdig en daadkrachtig aanpakken

De verplichte meldcode maakt het voor het eerst mogelijk om huiselijk geweld en kindermishandeling tijdig en daadkrachtig aan te pakken. De code zal gelden voor de gezondheidszorg, het onderwijs en de kinderopvang, de maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en justitie.

Meldrecht

Onderdeel van de meldcode is het meldrecht, dat expliciet in het wetsvoorstel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is opgenomen. Meldrecht betekent dat de professional met beroepsgeheim zelf de keuze maakt om huiselijk geweld wel of niet te melden. Wanneer de professional zorgvuldig heeft besloten om wel te melden, is hij niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen.


Meldpunten

Voor het melden van huiselijk geweld bestaat op dit moment geen wettelijk meldpunt. Daar wil het wetsvoorstel verandering in brengen. De op te richten meldpunten kunnen aansluiten bij de bestaande Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld. Ze krijgen onder andere onderzoekbevoegdheid, zodat ze actie kunnen ondernemen bij een melding. Voor het melden van kindermishandeling is er al het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).

Het wetsvoorstel tot meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling wordt in het najaar van 2009 naar de Raad van State gestuurd. Het is afkomstig van de bewindspersonen Hirsch Ballin (Justitie), Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Bussemaker (VWS) mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen