435 miljoen extra voor gehandicapten

Array

Het kabinet trekt 435 miljoen euro extra uit om de koopkracht voor gehandicapten, chronisch zieken en ouderen op peil te houden. Dit is het resultaat van de gezamenlijke inzet van Platform VG en de CG-raad de afgelopen periode. De SDS is lid van het Platform VG. 08/10/2008
Platform VG heeft, samen met de CG-Raad, de afgelopen maanden hard geknokt om de plannen van het kabinet te verbeteren. Meerdere keren is er met hulp van het NIBUD gewezen op het dreigende koopkrachtverlies. Sinds juli heeft het kabinet ruim 350 miljoen euro extra toegezegd speciaal voor chronisch zieken en gehandicapten. Naast de nu toegezegde 280 miljoen had het kabinet eerder al 77 miljoen toegezegd.

Algemene maatregelen

280 miljoen wordt ingezet voor de nieuwe Wet Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten (WTCG). Zo zullen de forfaits voor arbeidsongeschikten en chronisch zieken en gehandicapten worden verhoogd. Forfaits zijn vaste bedragen die bij het inkomen moeten worden opgeteld of daarvan mogen worden afgetrokken om het belastbaar inkomen te bepalen. Ook trekt het kabinet geld uit om de problemen met de afbakening (wie er wel of niet onder de nieuwe regeling valt) op te lossen.

Ook wordt er 155 miljoen uitgetrokken voor algemene maatregelen om koopkrachtverlies te beperken. Dit betreft onder meer een verhoging van de zorgtoeslag voor alleenstaanden. Bovendien wordt de grens voor het ouderenforfait verlaagd.

NIBUD

Op dit moment is het NIBUD nog bezig om het in kaart brengen van wat iemand overhoudt die in een instelling woont en een Wajong- of een WSW-uitkering ontvangt. Er vanuitgaand dat de door de instelling opgelegde bedragen zoals waskosten, extra begeleidingskosten e.d. er van zijn afgetrokken.

Via onze website zullen wij u hierover informeren. Platform VG is betrokken bij de voorlichtingscampagne over de Nieuwe Wet Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten.

Bron: Stichting Down Syndroom

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen