120 tot 150 banen weg bij Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

Array

Bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven verdwijnen bijna 150 banen. Dat heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. Het ziekenhuis denkt dat de arbeidsplaatsen geschrapt kunnen worden via natuurlijk verloop. Het is niet de bedoeling dat mensen gedwongen worden ontslagen. Dure zorg en de huidige ziekenhuisfinanciering zorgen ervoor dat het ziekenhuis effecienter moet gaan werken. Het banenverlies bij het Catharinaziekenhuis wordt veroorzaakt door de stijgende kosten van de top klinische functie die het ziekenhuis heeft. Die extra patienten hebben complexe medische zorg nodig. Het ziekenhuis moet dus economischer gaan werken. De komende tijd wordt de hele organisatie tegen het licht gehouden om te bekijken of er verder bezuinigd moet worden, zo laat mevrouw van der Voort aan Medicalacts weten. Wel blijft er veel behoefte extra handen aan het bed. Het ziekenhuis heeft dan ook nog steeds diverse vacatures. De maatregel zal niet leiden to gedwongen ontslagenen van een noodsituatie is ook geen sprake.


Als topklinisch topreferent opleidingsziekenhuis heeft het Catharina-ziekenhuis een sterke regionale en bovenregionale functie. Op het gebied van bijvoorbeeld de oncologie, cardiochirurgie en cardiologie worden patienten van elders met zeer complexe klachten naar het Catharina-ziekenhuis doorverwezen voor behandeling. De ontwikkelingen in de ziekenhuisfinanciering volgen echter onvoldoende de kosten van deze complexe medische behandelingen. Het Catharina-ziekenhuis neemt daarom een aantal maatregelen om ook in de toekomst patienten van deze topklinische en topreferente zorg te kunnen blijven voorzien.


Piet Batenburg, voorzitter Raad van Bestuur: “Net als bij andere ziekenhuizen, zetten ook bij ons de stijgende kosten de resultaten onder druk. Tegelijkertijd vragen het gewijzigde overheidsbeleid en de toenemende risico’s om een gezonde financiele basis: er worden meer eisen gesteld aan de financiele reserves om risico’s op te vangen. De veranderende zorgomgeving biedt ons echter ook kansen om ons zorgaanbod beter af te stemmen op de wensen van de patient waardoor we patienten aan ons kunnen binden. Om in de toekomst deze complexe zorg te kunnen blijven bieden en de kansen te pakken, zetten we een aantal acties in gang die onze organisatie economischer, slagvaardiger en daardoor patientgerichter maken.”


Het accent van de maatregelen ligt op procesverbetering om daarmee kosten te reduceren en tegelijkertijd onze diensten beter aan te laten sluiten bij de wensen van de patient. Daarnaast wordt het aantal arbeidsplaatsen in de komende maanden met 120 tot 150 gereduceerd. “We kiezen hierin de weg van de natuurlijke aanpak”, zegt Batenburg hierover. “Door bijvoorbeeld vacatures niet in te vullen. Wanneer het invullen ervan noodzakelijk is om de zorg aan patienten te waarborgen (voornamelijk ‘handen aan het bed’), kijken we eerst of hiervoor een geschikte interne kandidaat is. We gaan ervan uit dat we op deze manier gedwongen ontslagen kunnen voorkomen.” Daarnaast wordt het organisatiemodel tegen het licht gehouden en daar waar nodig aangepast. Met bijvoorbeeld minder hierarchische lagen vergroten wij de besluitvaardigheid en de snelheid van handelen.


Batenburg: “Door deze maatregelen creeren we een stevige financiele basis en een slagvaardiger organisatie. Daardoor kunnen we onze patienten ook in de toekomst hoogcomplexe zorg blijven bieden in een patientvriendelijke omgeving!”


Recente artikelen