Problemen met isotopen in UZA nog niet van de baan

Array

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) beschikt men deze week opnieuw over slechts 70 procent van de onderzoekscapaciteit met het isotoop technetium. Dat levert geen problemen op voor de patienten, maar de situatie blijft precair. Dat zegt Laurens Carp, kliniekhoofd nucleaire geneeskunde van het UZA.


Aanbod schommelt
“Het aanbod schommelt”, zegt Carp. “We hebben de afgelopen weken het normale aanbod gekregen, maar deze week zien we een terugval. Ook voor de komende weken kan men ons geen normale levering garanderen. De grote problemen liggen achter ons, maar het is zeker niet helemaal opgelost. We hopen dat nergens een nieuw probleem opduikt met een reactor, want dan zouden we misschien wel weer een crisis moeten verwachten.”

Geen wachtlijsten
Volgens Carp levert de beperkte voorraad van deze week geen problemen op in het UZA. De patienten ondervinden geen hinder, er is geen sprake van wachtlijsten. Als Nederland inderdaad zoals gezegd de productie in februari weer opstart, zijn volgens Carp de problemen helemaal van de baan omdat Nederland een erg belangrijke leverancier is voor deze isotopen.

Technetium, de stof waaraan nu een tekort is, wordt gebruikt om isotopen die worden ingespoten in het lichaam te detecteren met de scanner. Technetium werkt daarbij als radioactief vlaggetje, omdat de merkstof het mogelijk maakt te visualiseren hoe het lichaam werkt.

35 onderzoeken per dag
In het UZA bijvoorbeeld gebeuren dagelijks 30 tot 35 onderzoeken met technetium. Dat wordt ingezet voor kankeronderzoek, maar ook bij hartinfarcten of problemen met de nieren. Het tekort, dat al sinds september in Belgie en andere Europese landen aansleept, is het gevolg van de samenloop van een aantal incidenten en onderhoudsbeurten in de reactoren waar de isotopen worden aangemaakt.

Recente artikelen