Whiplash door autostoel

Array

Euro NCAP introduceerde onlangs nieuwe beoordelingscriteria op het gebied van whiplash beschermingssytemen bij kop-staart botsingen. Vier van de vijf autostoelen zijn niet whiplashproof. Dat is onderzocht door Euro NCAP, waarin Europese overheden en consumentenorganisaties samenwerken.

Het instituut onderzocht de voorste zitplaatsen van 30 populaire auto’s. Uit de test blijkt onder meer dat de hoofdsteunen en het bevestigingssysteem van autostoelen vaak niet voldoen. Euro NCAP test elk jaar auto-typen op hun veiligheid. Maar daarbij werd tot nu toe niet gekeken naar de risico’s voor het oplopen van nekletsel. Ieder jaar lopen duizenden mensen in Nederland bij een verkeersongeluk een whiplash op.

De letselschade bedraagt enkele honderden miljoenen euro’s. Euro NCAP roept autofabrikanten op betere stoelen en hoofdsteunen te ontwerpen. Verschillende onderdelen maakten deel uit van deze test. Zo is onder andere bekeken hoe de stand van een stoel zich houdt gedurende een botsing. Tevens is bij de verschillende soorten en posities van botsingen in kaart gebracht hoe deze positie gehandhaafd bleef.


Een whiplash is één van de meest voorkomende letsels die men oploopt tijdens een verkeersongeval, veelal veroorzaakt door een kop-staart botsing. Wanneer deze letselschade kan worden voorkomen wordt een zeer vervelende nasleep van een ongeluk voorkomen. Tevens worden hoge kosten in het hierop volgende behandelingsproces uitgespaard. “Een whiplash ontstaat door de enorm snelle beweging die hoofd en nek maken tijdens een botsing. Met een enorme snelheid wordt het hoofd eerst naar voren en daarna naar achteren geklapt, met veelal een whiplash als gevolg”, legt Thomas Broberg, Safety Expert van VCC  uit. “Ons whiplash-beschermingssyteem ondersteunt bij een botsing zowel de gehele rug en het hoofd waardoor hoofd en nek niet langer afzonderlijk van elkaar bewegen, maar gezamenlijk de razendsnelle beweging maken.” Stoel en hoofdsteun volgen samen het lichaam in de beweging die gemaakt wordt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen