Apotheekzorg bedreigd door Nieuwe Vergoedingenbeleid

Array

Onderzoek door prof. dr. Stefan Stremersch (Erasmus Universiteit Rotterdam, NL, en Duke University, V.S.), Daan Vroom en Joost van der Zon (onderzoekskantoor Veneficus) bestudeert de gevolgen van de invoering per 1 juli 2008 van het gedifferentieerd vergoedingenbeleid voor de uitgifte van geneesmiddelen.


Zij komen tot de volgende vaststellingen:
1. De werkelijke prestatievergoeding voor apothekers ligt fors lager dan algemeen wordt aangenomen.
2. Apotheken worden erg verschillend beïnvloed door de beleidswijziging.
3. Bij bepaalde groepen apotheken gaat de prestatievergoeding zodanig achteruit dat de zorgkwaliteit die zij kunnen bieden bedreigd wordt.

“Wij constateren dat vooral de apotheken buiten de grote steden en apotheken met een oudere patientenkring er flink op achteruitgaan onder het nieuwe beleid. Daarentegen gaan dienstapotheken er door het nieuwe beleid sterk op vooruit en deze stijging komt voor rekening van de andere apotheken”, aldus Stefan Stremersch.

In dit onafhankelijke onderzoek, is gebruik gemaakt van alle medicijnverstrekkingen, geregistreerd in het Pharmacom systeem van Pharmapartners BV, in een steekproef van 98 apotheken. Het onderzoek heeft zich gericht op de vraag of het nieuwe beleid omtrent prestatie‐vergoedingen budgetneutraal is ten opzichte van het oude beleid, zoals beargumenteerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
“Dit is inderdaad het geval, maar de gemiddelde vergoeding is wel een stuk lager dan algemeen wordt aangenomen”, aldus Joost van der Zon. Daarnaast is er onderzocht welke bedrijfseconomische gevolgen de invoering van het nieuwe beleid heeft voor de apotheken en of de beleidswijziging alle apotheken in dezelfde mate beïnvloedt.


De verschuiving van de vergoedingen tussen de apotheken kan grote gevolgen hebben voor de beschikbaarheid en het kwaliteitsniveau welke apotheken in de niet‐stedelijke gebieden en met oudere patientengroepen in de toekomst nog kunnen bieden. “Onze studie toont aan dat het nieuwe beleid ongewenste neveneffecten heeft voor bepaalde groepen apotheken. De oplossing ligt waarschijnlijk in het ontwikkelen van kwaliteitsprikkels voor de zorgtaken van de apotheker die onder het nieuwe beleid slecht vergoed worden”, volgens Stremersch.

Lees rapport: De bedrijfseconomische gevolgen van het gedifferentieerde vergoedingenbeleid voor Nederlandse apothekers.


Bron: Pharma Partners

Recente artikelen