Tasimelteon buigt slaapschema om

Array

Bij het onderzoek werden 450 proefpersonen vijf uur langer wakker gehouden dan normaal. De proefpersonen slikten Tasimelteon, sliepen tussen de 30 minuten en 2 uur langer, dan mensen die een placebo hadden gekregen. Tasimelteon is een nieuw medicijn dat moet ervoor zorgen dat een jetlag na een lange vlucht uitblijft doordat het natuurlijke slaapschema opnieuw wordt ingesteld. Het nieuwe middel verschuift de natuurlijke slaap-waakritme van het hormoon melatonin. Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, toont aan dat met het medicijn moeilijke slapers makkelijker in slaap vallen, maar ook langer wakker kunnen blijven.

Melatonine is geen slaapmiddel en heeft daardoor ook niet een bijwerkingenprofiel dat bij bepaalde slaapgeneesmiddelen gevonden wordt. Het is echter altijd goed om na langere tijd van melatonine-gebruik eens een aantal nachten zonder te proberen. Het kan zijn dat je vanuit jezelf weer beter kunt slapen.


In 1953 zocht een geleerde (Aaron Lerner) naar een stof die de huid van de mens lichter maakte (naar aanleiding van de ziekte vitiligo). Na in de wetenschappelijke literatuur gezocht te hebben, stuitte hij op een artikel over een bleker wordende huid van kikkers, na gedompeld te zijn geweest in een vat met pijnappelklier-extracten van koeien. Deze bevinding was het begin van een speurtocht en na zeer veel wetenschappelijk onderzoek kwam men erachter dat een bepaalde stof in het extract (melatonine) zorgde voor deze kleurverandering. De stof werd gedoopt als N-Acetyl-5-methoxytryptamine en kreeg als meer gangbare naam melatonine (mela- van het huidpigment producerende melanine en -tinine omdat de stof een -soort van- afgeleide was van serotinine). Na verder onderzoek bleek dat de functie van melatonine lang niet alleen het verkleuren van de huid was.


Wie kan beter geen extra melatonine innemen?

Er zijn een aantal groepen mensen die beter geen extra melatonine in kunnen nemen. Hieronder vallen :

 

  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven : het effect van dit hormoon op een foetus of een baby is niet geheel duidelijk. Aangeraden wordt dus om het niet te gebruiken (laat het lichaam in die periode zelf de hormoonhuishouding regelen) ;
  • Mensen met hevige allergieen of met een auto-immuun ziekte : melatonine kan deze ziekten erger maken, omdat het het immuunsysteem ondersteunt ;
  • Mensen met immuun systeem kanker (zoals leukemie en lymphoma) : zelfde reden als hierboven ;
  • Gezonde kinderen : zij maken al genoeg melatonine aan (tenzij er een tekort is geconstateerd. Vanaf een jaar of 15 / 20 is het nuttig om de stof te gaan gebruiken.

Voor de rest is het voor iedereen veilig om de stof als supplement te nemen

Recente artikelen