Ziekenhuizen moeten sterftecijfers openbaar maken

Array

D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya wil dat patienten inzicht krijgen in de sterftecijfers van ziekenhuizen. Zij heeft daartoe minister Klink (Volksgezondheid, CDA) gevraagd die informatie op te nemen in de database van kwaliteitsgegevens die het ministerie jaarlijks vult op basis van gegevens van de ziekenhuizen zelf.

Complete gegevens
Ziekenhuizen zouden hun sterftecijfers doelbewust geheim houden met medewerking van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Koser Kaya: “De Inspectie heeft altijd benadrukt dat patienten toegang moeten hebben tot de prestatiecijfers van ziekenhuizen. In dat licht snap ik niet dat ze eraan meewerken de sterftecijfers geheim te houden. Patienten hebben er recht op om op basis van complete gegevens een keuze voor een ziekenhuis te maken.”

Positieve ervaringen
Volgens de ziekenhuizen zijn de cijfers nog niet betrouwbaar genoeg voor een openlijke vergelijking. Verschillende deskundigen bestrijden dit echter. Het openbaar maken van de cijfers is elders in Europa ook al heel gewoon. Koser Kaya: “Andere Europese landen hebben positieve ervaringen met het bekendmaken van de cijfers. Waarom accepteren ziekenhuizen daar wel dat deze informatie openbaar gemaakt wordt en worden ze hier angstvallig geheim gehouden?”, zo vraagt zij zich af.

Lees hier de Kamervragen van D66 over het openbaar maken van de sterftecijfers in ziekenhuizen.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen