Hartkatheterisatiekamer Bernhoven in Veghel als eerste certificeert met ‘Advanced Cardiac Life Support (ACLS)

Array

De hartkatheterisatiekamer van ziekenhuis Bernhoven in Veghel heeft als eerste in Nederland een certificaat ‘Advanced Cardiac Life Support (ACLS) in de hartkatheterisatiekamer’ ontvangen. De training is specifiek toegespitst op de situatie in de ‘kathkamer’ en op verzoek van ziekenhuis Bernhoven speciaal voor de Veghelse en Osse cardiologen en hun medewerkers ontwikkeld.

“Van goed willen we uitmuntend maken”, zegt cardioloog Jan van Asseldonk. “In de hartkatheterisatiekamer doen we diagnostisch onderzoek naar de vaten rondom het hart en implanteren we pacemakers of andere cardio-apparatuur.Een risicovol gebied, vooral omdat de meeste patienten al op leeftijd zijn. Het is een veilige omgeving, maar juist op het moment dat er wel iets gebeurt moeten we als team elkaar blindelings kunnen vertrouwen zonder dat we zelfs maar hoeven te praten. Reanimatie is echt teamwork. De training voorziet in duidelijke protocollen die de handleiding vormen voor eventuele noodsituaties.”

Volgens de cardioloog is de werkwijze in de gezondheidszorg sterk veranderd. ” Alles moet steeds sneller, zodat de wachtlijsten kort blijven. We behandelen meerdere patienten per dagdeel, terwijl we eerst per patient een hele middag de tijd hadden. Maar daardoor worden het contact met de patient en het teamcontact steeds korter. Het is belangrijk om aandacht te schenken aan de patient en aan de rest van het team, zodat we goed maar ook prettig blijven werken.”

Teamcoördinator Theo Voskuil legt uit dat alle ziekenhuismedewerkers weten hoe ze moeten reanimeren, maar dat het in de hartkatheterisatiekamer iets gespecialiseerder is.

“Omdat we met allerlei draden aan het rommelen zijn, kunnen hartritmestoornissen ontstaan. Dit komt niet vaak voor, maar als het wel gebeurt moeten we ook extra voorzichtig zijn. We hebben te maken met een wond en een steriel veld.”

Andere ziekenhuizen in de regio volgen waarschijnlijk spoedig het voorbeeld van ziekenhuis Bernhoven. “Het Radboud ziekenhuis in Nijmegen heeft ook al aangegeven dat ze ook de ACLS-training gaan volgen”, aldus Van Asseldonk.

Recente artikelen