Catharina-ziekenhuis start Bekkenbodempoli

Array

Samenstelling specialistenteam op Bekkenbodempoli uniek in Zuidoost Brabant

In Nederland kampen naar schatting 850.000 tot 1 miljoen mensen met bekkenbodem gerelateerde klachten. Een exacter cijfer is niet te geven omdat er bij veel patienten een taboe heerst om over deze klachten te praten. Dat was één van de redenen om eerder dit jaar een pilot te starten voor een bekkenbodempoli. Op de bekkenbodempoli worden patienten door een team van specialisten onderzocht en behandeld en hoeven zij hun soms intieme verhaal maar één keer te vertellen. De pilot bleek zo succesvol dat de Bekkenbodempoli nu een definitieve plaats heeft in het Catharina-ziekenhuis.

 

Bekkenbodemproblemen kunnen ontstaan als de bekkenbodem niet goed (meer) functioneert. Vaak ligt de oorzaak in een verslapping van bindweefsel en spieren van de bekkenbodem, waardoor deze niet voldoende steun biedt, of door te gespannen bekkenbodemspieren. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als moeite met het ophouden van de urine, het gevoel dat er iets uit de schede naar buiten zakt, aan verstopping lijden of juist ontlasting verliezen. Door deze klachten kunnen zelfs seksuele problemen ontstaan.

 

Unieke samenwerking in Zuidoost Brabant

Soms ligt de oorzaak van een klacht duidelijk op één vakgebied; deze patienten gaan dan ook direct naar de daarvoor gespecialiseerde arts. De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de schede liggen echter dicht tegen elkaar aan. Het is daarom niet altijd duidelijk op welk medisch vakgebied de oorzaak van de klachten ligt. Daarnaast hebben sommige mensen meerdere klachten tegelijkertijd. Voor deze patienten is de Bekkenbodempoli bedoeld. In veel ziekenhuizen in Nederland werken een uroloog en gynaecoloog al samen. Op de Bekkenbodempoli in het Catharina-ziekenhuis zijn daarnaast ook een maag-darm-lever-arts, chirurg, seksuoloog en een bekkenfysiotherapeut betrokken. Daardoor zijn alle specialismen die enigszins betrokken zijn bij bekkenbodemproblemen in één team vertegenwoordigd en dat is uniek in de regio Zuidoost Brabant.


Doorlooptijd verkort met 50% en één aanspreekpunt

Patienten die aan de bovengenoemde criteria voldoen, worden door de huisarts of specialist naar de Bekkenbodempoli doorverwezen. Een speciaal opgeleide verpleegkundige (nurse practitioner) is de schakel tussen de verschillende betrokken specialisten in het team. Zij vormt zich aan de hand van vragen een beeld van de klachten. Indien nodig regelt zij aanvullend onderzoek voor de patient bij de juiste specialist binnen het team en coördineert het behandeltraject. Op deze manier hoeft de patient zijn of haar soms intieme verhaal maar één keer te vertellen. Bijkomend voordeel hiervan voor patienten is dat het traject van aanmelding tot aan het opstellen van het behandelplan is teruggebracht van 12 weken tot 6 weken. Er wordt gestreefd dit verder terug te brengen naar 2 weken.


Informatieavond ‘Incontinentie en bekkenbodemproblemen

Het Catharina-ziekenhuis organiseert op dinsdag 16 december van 19.30 tot 22.00 uur een thema-avond over incontinentie en bekkenbodemproblemen in de Wintertuin van ‘het Cathrien’. Deze avond is voor iedereen vrij toegankelijk. Wel moeten belangstellenden zich vooraf aanmelden. Dat kan tijdens kantoordagen tussen 9.00 en 12.00 uur bij het bureau Patientenvoorlichting: telefoon 040-239 8413. Aanmelding is ook mogelijk via het aanmeldingsformulier ‘thema-avond’ op de site www.cze.nl


Bron: Catharina-ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen