Verpleegster krijgt waarschuwing voor schending beroepsgeheim

Array

Het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven heeft een Brabantse verpleegkundige een waarschuwing opgelegd omdat zij haar beroepsgeheim heeft geschonden. De verpleegkundige werkt als klachtenfunctionaris bij het patientenservicebureau in het ziekenhuis. Dat bureau geeft informatie aan patienten en houdt zich bezig met klachtenopvang- en bemiddeling. De klaagster had hier een vertrouwelijk gesprek met de verpleegkundige. De verpleegkundige heeft in een gesprek met een collega bevestigd dat zij de klaagster heeft gesproken en bevestigd wat zij in dat gesprek heeft gezegd. Het tuchtcollege laakt dit schenden van het beroepsgeheim.


In mei en juni 2006 was klaagster opgenomen in het ziekenhuis te B. Er hebben zich problemen voorgedaan in de betrekkingen tussen klaagster en een aan dat ziekenhuis verbonden verpleegkundige (A). Klaagster heeft zich daarover bij de klachtencommissie van het ziekenhuis beklaagd en de inspectie heeft een onderzoek ingesteld. A is na ontvangst van de klachtbrief geschorst en vervolgens op staande voet ontslagen. Tegen hem is terzake bij een ander tuchtcollege een klacht aanhangig. Verweerster is werkzaam op het Patienten Service Bureau (PSB) van genoemd ziekenhuis. Het PSB houdt zich bezig met het verstrekken van informatie aan patienten en met klachtenopvang en -bemiddeling In oktober of november 2006 heeft klaagster het PSB bezocht, eigenlijk om te vragen naar vrije parkeerkaarten, en heeft daarbij een gesprek gehad met verweerster over hetgeen tussen haar en A was voorgevallen. Op 5 december 2007 kwam een medewerker van het ziekenhuis en tevens goede vriend van A met verweerster praten over hetzelfde gebeuren. In zijn verhaal kwam (onder meer) naar voren dat klaagster had aangeboden te bemiddelen in de relatie tussen de A en diens echtgenote. Verweerster heeft daarop gezegd dat klaagster dat ook aan haar had verteld. Eveneens heeft zij bij die gelegenheid bevestigd dat zij via klaagster wist dat A was ontslagen.


“Klaagster moet er zonder meer op kunnen vertrouwen dat al hetgeen zij aan verweerster had medegedeeld tussen hen zou blijven. Zij moet er ook op kunnen vertrouwen dat verweerster geen mededelingen aan een derde zal doen over het (voor deze derde tot dan onbekende) feit dat klaagster bij haar was geweest, waaraan niet afdoet dat het bezoek van klaagster aan het PSB mogelijk voor anderen zichtbaar is geweest Verweerster heeft dit vertrouwen beschaamd. Daarmee heeft zij gehandeld in strijd met de zorg die zij ten opzichte van klaagster behoorde te behartigen en is de klacht gegrond. Hoewel verweerster (die niet eerder tuchtrechtelijk is veroordeeld) ter zitting onvoldoende inzicht in de omvang van het voor haar geldende beroepsgeheim heeft getoond, zal het college volstaan met een waarschuwing, nu het college er van uitgaat dat deze omvang haar thans duidelijk zal zijn geworden en zij in de toekomst in voorkomend geval anders zal handelen.” zo luid de uitspraak van het tuchtcollege




Recente artikelen