CBG komt met Statement over Strattera (atomoxetine)

Array

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) streeft naar maximale transparantie over haar besluiten. Dit geldt niet alleen voor besluiten over het al dan niet verlenen van handelsvergunningen voor (nieuwe) geneesmiddelen, maar ook voor afwegingen over de werkzaamheid en risico’s van deze middelen nadat ze zijn geregistreerd (geneesmiddelenbewaking).


Het CBG is van mening dat informatie rond geneesmiddelen zoveel mogelijk openbaar moet zijn, met uitzondering van kenmerken die zijn terug te voeren naar personen. Ook commercieel vertrouwelijke informatie is uitgezonderd.

Maximale transparantie wil niet zeggen dat alle bij het CBG bekende informatie over geneesmiddelen openbaar kan worden gemaakt. Wet- en regelgeving (zoals de Wet openbaarheid van bestuur en de Wet bescherming persoonsgegevens) leggen hier beperkingen op. Maar binnen die beperkingen zoekt het CBG naar maximale ruimte voor transparantie.


Het CBG wil deze transparantie bereiken door onder meer het publiceren van de productinformatie (samenvatting van de productkenmerken of SPC en patientenbijsluiters) van alle geregistreerde geneesmiddelen op de CBG-website. Ook plaatst het CBG ‘Public Assessment Reports’(PAR’s, openbare beoordelingsrapporten) van deze geneesmiddelen op de website. Voor geneesmiddelen waarvoor op dit moment nog geen PAR beschikbaar is, verwijst het CBG zoveel mogelijk naar PAR’s die zijn gepubliceerd in andere Europese lidstaten.


Korte geschiedenis
Strattera wordt op 15 december 2004 in Nederland ingeschreven na afloop van een procedure van wederzijdse erkenning waarin het Verenigd Koninkrijk is opgetreden als referentieland (Reference Member State, RMS). Dit betekent dat Nederland de positieve beoordeling van het Verenigd Koninkrijk heeft erkend. Strattera krijgt als indicatie ‘behandeling van aandachtstekortstoornis met hyperreactiviteit (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, ADHD) bij kinderen vanaf zes jaar en ouder en bij adolescenten als onderdeel van een breed behandelprogramma”. 

Europese herbeoordeling
In 2005 wordt een Europese herbeoordeling gedaan van alle ‘Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRI’s) en ‘Selective Noradrenaline Reuptake Inhibitors (SNRI’s). Atomoxetine behoort tot de SNRI’s. Uitkomst van deze herbeoordeling was dat er voor Strattera geen signaal werd gezien voor een verhoogd risico op suïcide gerelateerd gedrag, maar wel voor vijandigheid en emotionele labiliteit.


Op 15 september 2005 werd de Britse registratieautoriteit MHRA door de houder van de handelsvergunning, Eli Lilly, geïnformeerd over de uitkomsten van een klinisch onderzoek. Hieruit bleek dat er een statistisch significante toename was te zien van suïcidale gedachten bij atomoxetine in vergelijking met een placebo (neppil) bij kinderen.


Op 3 mei 2006 werd, nadat een Europese herbeoordeling van alle beschikbare gegevens over Strattera was afgerond, een aanscherping van de SPC doorgevoerd over de start van de behandeling van kinderen met Strattera. Naast de waarschuwingen voor suïcidaal gedrag zijn aanvullende waarschuwingen opgenomen met betrekking tot patienten met een verhoogd risico op toevallen en aanleg voor hartritmestoornissen. De uitkomst van de herbeoordeling is in overeenstemming met het advies van het College om voorzichtigheid te betrachten bij het gebruik en voorschrijven van Strattera. De start van de behandeling dient uitsluitend plaats te vinden door een medisch specialist in de behandeling van ADHD. De diagnose behoort te worden gesteld in overeenstemming met de internationale criteria van DSM-IV of de richtlijnen van ICD-10. Een bericht met deze inhoud wordt op 3 mei 2006 de CBG-website geplaatst: www.cbg-meb.nl/CBG/nl/humane-geneesmiddelen/actueel/2006-05-03-herbeoordeling-strattera-atomoxetine-afgerond-productinformatie-aangescherpt/default.htm


Wob-verzoek
Naar aanleiding van dit bericht wordt door een burger een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) met de vraag om het ‘risk-benefit’ herbeoordelingsrapport over Strattera. Het beoordelingsrapport (waar het ook in deze rechtszaak om gaat) is opgesteld door de Britse Medicines and Health Products Regulatory Agency (MHRA). De MHRA heeft het beoordelingsrapport gepubliceerd op zijn website (met weglating van persoonsgegevens en commercieel vertrouwelijke informatie). Dit rapport is naar de eiser gestuurd. De eiser gaat hiermee niet akkoord en eist via de rechter meer gegevens dan beschikbaar in dat rapport. De Nederlandse rechter heeft bepaald dat het CBG beter moet motiveren waarom bepaalde delen van het rapport van de MHRA niet openbaar zijn gemaakt.


Eli Lilly heeft inmiddels hoger beroep aangetekend bij de Raad van State omdat de firma van mening is dat juist teveel informatie aan de openbaarheid wordt prijsgegeven. Het CBG besluit daarentegen, mede gezien de inmiddels opgedane ervaring met openbaarmaking van periodieke veiligheidsrapporten (Periodic Safety Update Reports, PSURs) meer gegevens dan voorheen openbaar te maken.


De Wet openbaarheid van bestuur bepaalt dat een partij van wie de belangen kunnen worden geschaad wordt geïnformeerd over een voorgenomen besluit. In september 2008 wordt daarom dit meer uitgebreide rapport aan de firma Eli Lilly gestuurd met de vraag of zij kunnen instemmen met het openbaar maken ervan. De firma kan zich hier niet in vinden en vraagt de rechter om te bepalen wat wel of niet openbaar kan zijn. Omdat deze zaak nog onder de rechter is kan het CBG de desbetreffende informatie nu niet openbaar maken. Openbaarmaking van welke informatie dan ook is immers een onomkeerbaar proces.


Balans werkzaamheid – risico’s van Strattera
In het kader van de geneesmiddelenbewaking wordt na registratie voortdurend het bijwerkingenprofiel van elk geneesmiddel bijgehouden, zowel door de houder van de handelsvergunning als door de bevoegde autoriteiten. De meldingen van bijwerkingen worden beschreven in een door de handelsvergunninghouder op te stellen periodiek veiligheidsrapport (Periodic Safety Update Report, PSUR), samen met farmaco-epidemiologische onderzoeksgegevens en literatuuroverzichten.


PSUR’s worden op Europees niveau vergeleken en besproken, dus bijwerkingen worden niet alleen in Nederland nauwlettend gevolgd, er is tevens afstemming op Europees niveau. Het CBG beoordeelt deze PSUR’s en gaat na of de werkzaamheid van het geneesmiddel opweegt tegen de risico’s of bijwerkingen van het product. Als dit niet het geval is, kunnen de officiele productinformatie voor arts en apotheker en de patientenbijsluiter worden aangepast met bijvoorbeeld waarschuwingen. Desnoods kunnen andere, aanvullende maatregelen worden genomen. Het CBG heeft op dit moment geen aanleiding de balans werkzaamheid – risico’s als negatief te beoordelen.


Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "CBG komt met Statement over Strattera (atomoxetine)"

  1. Fernand Haesbrouck

    <!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { so-language: zxx } –>
    CBG etaleert schaamteloos onkunde en onmacht.
     
    De bestuursrechter in Nederland besliste in juni 2008 in het kader van openbaarheid van bestuur dat de achtergehouden gegevens over Strattera moesten openbaar gemaakt wordenOp de zitting verdedigde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de belangen van het farmaceutisch bedrijf en tekende aanvankelijk tegen die beslissing een beroep aan bij de Raad van State.Dat beroep werd uiteindelijk ingetrokken, waarop het farmaceutisch bedrijf bij een andere rechtbank een zaak startte om te verhinderen dat de bevolking zou in kennis worden gesteld, dat men ADHD behandelt door sterke psychotica als piperidylbenzylaatesters (cocaïne, methylphenidaat) en phenylalkylamines (amfetamine, SSRI’s) chronisch en in hoge doseringen toe te dienen om dwangmatig psychotisch te maken en om aldus een pedagogisch comfort voor de omgeving te bereiken.
     
    Die stoffen vernietigen dosis per dosis het zenuwstelsel, waardoor telkens een gevarenreflex ontstaat, die het dopingeffect verklaart en ook de antidepressieve werking, maar die door de aangerichte verwoesting ook een controleverlies op het gedrag doet ontstaan.Vandaar, het uitgelokte psychotisch en storend gedrag, die men aan de ziekte toeschrijft, maar die eigenlijk aan een controleverlies te wijten is.
    Men corrigeert daarbij door de patient bipolair chemisch te laten balanceren op de psychotica en de antipsychotica.
    Dat kapotmaken van neuronen veroorzaakt groeistoornissen, botontkalking en na langdurig gebruik zien een grote meerderheid van de neuronen er uiteindelijk uit als die van Alzheimer-patienten.Het wekt dan ook geen verwonderering dat onlangs al veertigers met Alzheimer werden opgenomen, die al een twintigtal jaar chronisch SSRI’s slikten.Als uit de achtergehouden gegevens zal blijken dat Strattera, als een vermomde Prozac, vier keer zo hoog wordt gedoseerd, om dan nog aan kinderen toe te dienen, dan kan men zich de vraag stellen op welke leeftijd naast storende botontalking en psychotisch gedrag, ook Alzheimer zal ontstaan.
     
    Van beide groepen zenuwvergiften is al langer bekend dat ze cardiale accidenten kunnen teweegbrengen.
     
    In 1999 werden daarom de anorectica met een phenylalkylaminestructuur verboden.In 2003 vermeldde een van de conclusies van een cardiologencongres dat methylphenidaat, toen een van de voornaamste oorzaken van pulmonale hypertensie bleek te zijn.
     
    Onlangs publiceerde CBG op de website een bericht om de eigen onkunde en onmacht over die materie bloot te leggen.
     
    http://www.cbg-meb.nl/CBG/nl/humane-geneesmiddelen/actueel/statement-cbg-over-strattera-atomoxetine/default.htm
     
    De Stratterageheimen verbergen – dat men ADHD behandelt door psychotisch te maken, met een stof waarvan de actieve metaboliet precies dezelfde is als die van Prozac, maar dan vier keer zo hoog gedoseerd, -dat men de psychotische nevenwerkingen onterecht op rekening van de ziekte plaatst,-dat de actieve phenylalkylamine net als andere hongerremmers een fatale pulmonale hypertensie kunnen veroorzaken en-dat de eerste studies met deze stof al dateren van 1985, waardoor men moeilijk nog van een nieuwe stof kan spreken en dat het patent erop eigenlijk al is vervallen, maar vooral …-dat de gigantische fraude rond SSRI en SNRI hier bij deze, aan het licht zal komen. Eenzelfde actieve metaboliet in een doosje met Prozac erop noemt men een SSRI, terwijl dezelfde stof in een doosje met Strattera erop een SNRI noemt. SELECTIEF dan nog! Een bedrog dat men al een kwarteeuw kon verbergen en miljarden heeft opgebracht, dreigt nu met de Stratterageheimen ontmaskerd te worden. Allemaal feiten, die de leden van CBG als de behoeders van de volksgezondheid, door hun vermeende kennis hadden moeten en kunnen weten.Nu koos men evenwel ervoor om onkunde en onmacht voor te wenden, als een verklaring voor het geblunder waarmee men openlijk de belangen van het farmaceutisch bedrijf verdedigde in plaats van die van de Volksgezondheid.

Comments are closed.

Recente artikelen