Bayer investeert meer in Research & Development

Array

Ondanks de huidige financiele en economische crisis gaat de Bayer Group meer investeren in Research & Development (R&D). “Dat is de juiste koers. Alleen door innovatie kan ons bedrijf voldoende groeien om zijn langdurige succes te continueren”, aldus Werner Wenning, bestuursvoorzitter van Bayer AG. Hij sprak 130 journalisten toe op de persconferentie van het ‘Bayer Innovatieperspectief 2008’ in Leverkusen. In 2008 bedraagt het R&D-budget van het bedrijf ongeveer EUR 2,8 miljard. “Dat is ongeveer vijf procent van alle R&D-uitgaven in de gehele Duitse industrie”, legde Wenning uit. “Geen enkel Duits bedrijf uit de chemische en farmaceutische industrie investeert meer in R&D.” Bayer neemt R&D dus ook in de toekomst zeer serieus.

Alle subgroepen van Bayer zijn goed voorbereid op de nieuwste sociale ontwikkelingen, met name de groei van de wereldbevolking en de toenemende schaarste van hulpbronnen. De vraag naar voedsel en gezondheidszorg zal groter worden en klimaatbescherming zal ook in de toekomst hoog op de agenda staan. “Aan de oplossing van al deze problemen kan Bayer een bijdrage leveren”, zegt dr. Wolfgang Plischke, die namens het bestuur van Bayer AG verantwoordelijk is voor innovatie, technologie en milieu.

Er staan veel farmaceutische projecten op de planning, waarvan er momenteel 50 klinisch worden getest (fases I tot III). Bovendien wil het bedrijf tussen 2008 en 2012 tien nieuwe actieve componenten voor gewasbescherming op de markt brengen. Hiervan bedraagt het totale verkooppotentieel meer dan EUR 1 miljard. Verder onderzoekt de R&D-afdeling van het bedrijf de toepassing van hightech materialen voor een betere klimaatbeheersing.

Met het oog op deze ontwikkelingen pleit Bayer-voorzitter voor een uitgebreide wereldwijde bescherming van patenten. “De bescherming van intellectuele eigendommen vormt een noodzakelijke basis voor innovaties. Een betrouwbare wereldwijde bescherming van intellectuele eigendommen is van essentieel belang voor een inventief bedrijf als Bayer.” In 2007 diende Bayer patentverzoeken in voor een totaal van 774 uitvindingen. Ongeveer 40 procent van de totale verkoop van het bedrijf betrof gepatenteerde producten en processen.

Bayer HealthCare: Focus op ziekten die zeer innovatieve oplossingen vereisen
Een van de lopende projecten van Bayer is de ontwikkeling van de bloedverdunner Xarelto®, dat nu al de meest geteste Factor Xa-remmer is. Meer dan 60.000 patienten zullen deelnemen aan een klinisch ontwikkelingsprogramma voor Xarelto®, waarvoor Canada en de EU in 2008 wettelijke toestemming verleenden. Het product wordt ingenomen in de vorm van een tablet en kan worden gebruikt ter voorkoming van bloedstolling in de aderen na een heup- of knietransplantatie bij volwassenen. Medisch onderzoek naar andere toepassingen bevindt zich al in een vergevorderd stadium. Dit innovatieve geneesmiddel heeft een totaal verkooppotentieel van meer dan EUR 2 miljard.

Er is ook vooruitgang geboekt op het gebied van kankerbestrijding. Het medicijn Nexavar® is al toegestaan voor de behandeling van nier- en leverkanker en wordt momenteel in het kader van meer dan 200 klinische studies onderzocht op mogelijke behandeling van andere vormen van kanker. Daarnaast voert Bayer nu meer oncologisch onderzoek uit. Zo is er een strategisch samenwerkingsverband met het Duitse centrum voor kankeronderzoek in Heidelberg en heeft Bayer het Keulse biotech-bedrijf DIREVO overgenomen. Dit laatste verbetert de preklinische mogelijkheden van Bayer en verhoogt zijn expertise op het gebied van biologisch onderzoek. Bayer Schering Pharma behoort nu al wereldwijd tot de tien grootste bedrijven op het gebied van biologische geneesmiddelen.

Een ander biofarmaceutisch product dat zich in de klinische testfase III bevindt, is het actieve bestanddeel VEGF Trap-Eye voor de behandeling van maculadegeneratie als gevolg van ouderdom. Er is ook vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van twee actieve cardiovasculaire bestanddelen: riociguat voor de behandeling van bloedstolling en hypertensie van de longslagader en cinaciguat voor de behandeling van acute hartdecompensatie.

Bayer CropScience: Voldoende voedsel voor een groeiende wereldbevolking
Ook Bayer CropScience levert innovaties. Sinds 2000 brengt het producten op de markt die zijn gebaseerd op actieve bestanddelen en de eerste drie kwartalen van 2008 lieten een gecorrigeerde verkooptoename zien van 44 procent op jaarbasis. Deze producten nemen bij Bayer CropScience ongeveer 30 procent van de totale verkoop van agrochemische producten voor hun rekening. Het verkoopdoel van EUR 2 miljard kan eind 2009 al zijn bereikt.

Het meest recente voorbeeld is het ongediertebestrijdingsmiddel Movento®. Het nieuwe insecticide spirotetramat werd in 2008 op de eerste strategisch belangrijke markten (de Verenigde Staten en Canada) wettelijk toegestaan en zal worden gedistribueerd in meer dan 70 landen. Op de middellange termijn verwachten we dat producten met dit actieve bestanddeel een jaarlijks verkooppotentieel van ongeveer EUR 200 miljoen hebben. Deze stof heeft een unieke dubbele werking. Het wordt omhoog en omlaag gedistribueerd in de plant, naar gebieden die anders nauwelijks bereikbaar zijn. Dit zorgt voor een systemische werking en langdurige bescherming tegen ongedierte, terwijl nuttige organismen worden ontzien.

Tussen 2008 en 2012 wil Bayer CropScience in totaal EUR 3,4 miljard investeren in R&D. Ongeveer EUR 2,7 miljard is bestemd voor onderzoek naar actieve bestanddelen voor innovatieve gewasbescherming. In dezelfde periode wil het bedrijf ongeveer EUR 750 miljoen investeren in biotechnologie voor zaden en planten. Behalve op de reeds geïntroduceerde eigenschappen, zoals weerstand tegen insecten en het verdragen van herbiciden, zal het onderzoek zich in de toekomst meer richten op doelstellingen als het verbeteren van de oogst en het verhogen van de stresstolerantie bij planten. “Met het oog op de komende klimaatverandering zal biotechnologie voor planten steeds belangrijker worden”, aldus Wenning.

Bayer MaterialScience: Innovatieve oplossingen voor een betere levenskwaliteit, klimaatbescherming en het behoud van hulpbronnen
Nieuwe toepassingen, milieuvriendelijke productiemethoden en productoplossingen op maat staan centraal bij de R&D-activiteiten van Bayer MaterialScience. Optimalisering van processen, bijvoorbeeld bij de productie van chlorine en TDI, zorgen voor een aanmerkelijk lager energieverbruik en een verminderde CO2-uitstoot per metrische ton van een product. Bovendien biedt de nanotechnologie talloze nieuwe mogelijkheden. Door het gebruik van Baytubes, koolstof nanotubes van Bayer, kunnen materialen uitermate stabiel en sterk worden gemaakt, terwijl ze tegelijkertijd aanzienlijk lichter zijn. Rotorbladen voor windturbinefabrieken bijvoorbeeld gaan op deze manier veel efficienter om met energie.

Wenning: Onderzoek in Duitsland moet worden gestimuleerd door belastingvoordeel
De echte vernieuwers van Bayer zijn de 11.800 onderzoekers en ontwikkelaars van het bedrijf. Meer dan 60 procent van hen werkt in Europa, waaronder 6.300 in Duitsland. Dit is nog steeds de grootste onderzoekslocatie van de Group. “Voor een Duits bedrijf dat zo afhankelijk is van onderzoek is het van groot belang dat het innovatieve klimaat van dit land wordt verbeterd”, zei Wenning. Hij deed een beroep op de politiek om projecten niet alleen op de gangbare manier te ondersteunen, maar ook te zorgen voor meer belastingvoordeel door een verhoogde aftrekbaarheid van R&D-kosten. In enkele andere Europese landen is dit al doorgevoerd. Dit geeft een extra stimulans aan investeringen in innovatie en dus in de toekomst van het land.

De bestuursvoorzitter van Bayer sprak ook over de noodzaak van een sterkere focus op scholing en riep de politiek op dit meer prioriteit te geven. Wenning maakt zich steeds meer zorgen over de aanhoudende discussies rond de invoering van nieuwe technologieen en de investeringen in de industriele infrastructuur. Hij zei dat technologieen niet kunnen worden doorontwikkeld als ze niet voldoende worden geaccepteerd door de maatschappij. Zowel de politiek als de industrie moeten hun bijdrage leveren aan een grotere bewustwording. “De toekomstige levensvatbaarheid van alle locaties is mede afhankelijk van een openlijke acceptatie van nieuwe technologieen. We moeten niet alleen rekening houden met de risico’s van deze nieuwe technologieen, maar ook met de mogelijkheden die ze bieden”, aldus Wenning.

Samenwerking en strategische partnerschappen voor excellent onderzoek
Bestuurslid Plischke onderstreepte het centrale belang van excellent onderzoek als de basis van alle vernieuwingen. “Het succes van onze onderzoeksactiviteiten wordt in belangrijke mate bepaald door de creativiteit en productiviteit van onze werknemers. Het wordt elk jaar moeilijker en complexer om nieuwe dingen te ontdekken en innovaties te creeren. Innovaties zijn meer en meer afhankelijk van netwerken, met partners binnen en buiten het bedrijf.”

Plischke tot slot: “We willen meer openstaan voor externe partners door op alle onderzoeksgebieden efficiente samenwerkingsverbanden aan te gaan met de beste onderzoekers ter wereld”. Bayer zal deze onderzoeksnetwerken de komende jaren steeds verder uitbreiden, om zo zijn eigen expertise aan te vullen en te ondersteunen met externe deskundigheid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen